Majandus ja äri

Haigekassa tasus eelmisel aastal Eesti kindlustatutele teistes Euroopa Liidu liikmesriikides antud arstiabi eest kokku 8,5 miljonit eurot.

Eesti haigekassa ja Moldova riiklik ravikindlustusasutus CNAM alustavad koostööprojekti, mille eesmärk on toetada Moldova ravikindlustussüsteemi arengut Eesti teoreetiliste ja praktiliste kogemuste jagamise kaudu.

Kuigi lähenevatel jaanipühadel võib tekkida kiusatus visata lõkkesse ka pidusöögist ülejäänud pakendid ja jäätmed, palub Pakendiringlus seda mitte teha, sest jäätmete põletamine lõkkes saastab keskkonda ja on ohtlik inimeste tervisele.

Pakendiringluse keskkonnajuhi Kadri Kaarna sõnul on sage olukord, kus jaanilõkke põletusmaterjaliks kogutakse ka pakendeid, prügi ja vanarehve.

“Kuigi jäätmed võivad olla head soojuskandjad ja põleda ilusa leegiga, siis tegelikult tehakse neid põletades palju kahju. Selle tagajärjel katate koduaia mürgiste ainetega. Suitsuga õhku paiskuvad mittetäieliku põlemise tahked jäätmed sadenevad peagi meie muldadesse ja põhjavette. Aga vaevalt keegi meist soovib, et lapsed sööksid kantserogeensete dioksiinidega saastunud maasikaid,” juhtis Kaarna tähelepanu olukorra tõsidusele.

Kaarna lisas, et õige ja keskkonnasõbralik käitumine on suunata pakendid sorteerimisse. “Inimeste tervise ja keskkonna huvides ei ole lõke kohe kindlasti õige koht pakenditest vabanemiseks,” juhendas Pakendiringluse keskkonnajuht keskkonnasäästlikult toimima.

Kõik sorteerimisest ülejääv tuleb viia segaolmejäätmete konteinerisse. Äärmisel juhul tohib koduses lõkkes põletada vaid puhast puitu ning kiletamata pappi ja paberit. Ent ka nende pakendite puhul tuleks arvestada taaskasutamise reeglitega, sest neid on võimalik taaskasutada. Arvutused näitavad, et paberi ja papi sorteerimine vähendab paberitootmise õhusaastet 75%.

Pakenditest vabanemiseks tuleb kasutada selleks ettenähtud konteinereid. Paberi ja papi jaoks on vastava märgistusega konteinerid ning pakendite nagu kartong, metall, plast ja klaas on oma konteinerid. Pandipakendi pudelid tuleb viia joogitaara tagastuspunkti. Vanu rehve saab ära anda kodukoha lähimas jäätmejaamas. Pakendikonteinerite või jäätmejaama aadressi leiab kohaliku omavalitsuse või pakendiorganisatsiooni kodulehelt.

Eesti Pakendiringlus on riigi suurim taaskasutusorganisatsioon, mis kogub pakendeid kõigis kohalikes omavalitsustes kokku 1384 kogumiskohas. Kogutud jäätmed järelsorteeritakse Maardus asuvas sorteerimistehases ning sealsamas toodetakse pakenditest tooraine uute toodete valmistamiseks.

Osa toormest kasutatakse ära Eestis, ent kõigi jäätmete taaskasutamise võimekust siin paraku ei ole, mistõttu läheb osa pakenditest ümbertöötluseks välismaale.

Finantsturgudel on mõned laenuandjad praegu nõus lausa peale maksma, et oma vabad rahalised vahendid kuhugi paigutada.

Läti rahandusministri Dana Reizniece-Ozola sõnul plaanib valitsus astmelise tulumaksu kehtestamist ja mikroettevõtete madalama tulumaksumäära erandi muutmist, kirjutas Postimees.

 1. juulist hakkab töötukassa hindama töövõimet ja maksma töövõimetoetust. 

Reede, 17 Juuni 2016 08:59

Erisoodustustega seotud maksuprobleeme

Erisoodustuste maksustamine on  keerukamaid maksuprobleeme, sest erisoodustuse mõiste sõltub paljuski tõlgendamisest ning sisuliselt on tegu ühe kingituse liigiga, millel on teiste kingitustega võrreldes suurem maksukoormus.

Reede, 17 Juuni 2016 07:18

Erisoodustustega seotud maksuprobleeme

Erisoodustuste maksustamine on  keerukamaid maksuprobleeme, sest erisoodustuse mõiste sõltub paljuski tõlgendamisest ning sisuliselt on tegu ühe kingituse liigiga, millel on teiste kingitustega võrreldes suurem maksukoormus.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
right banner 2024 est konference