Tööõigus ja tööturg
Reede, 10 November 2017 11:41

Muudatused erisoodustuse hinna määramisel

Rahandusministeerium on saatnud kooskõlastusringile eelnõu, millega täpsustatakse erisoodustuse hinna määramise korda seoses tööandja sõiduauto kasutamisega erasõitudeks ning töötaja majutamisega seotud kulude katmisega. Kaubanduskoda annab ülevaate, mis on olulisemad muudatused ja keda need mõjutavad.

Raamatupidamisuudiste toimetus õnnitleb kõiki raamatupidajaid tänase rahvusvahelise raamatupidajate päeva puhul!

  • Pankade täiendav maksustamine pole iseenesest vale, kuid küsimus on maksu kogumise eesmärgis ja põhimõtetes
  • Uus maksukord vähendab pankade motivatsiooni kapitaliseeritust suurendada, see aga ohustab Eesti finantsstabiilsust
  • Uus maksusüsteem mõjutab eelkõige kasvavaid või väikse kapitaliga panku
  • Konkurents finantsvahenduses moondub ja pangad on motiveeritud laenu andma tütarliisinguettevõtete kaudu
  • Eesti pangad tasusid 2016. aastal sisuliselt pangamaksu 16 miljonit eurot
Rahandusministeerium on ette valmistanud seadusemuudatuse eelnõu, millega kehtestatakse töötleva tööstuse või infoalase tegevuse sektori ettevõtetele (elektrointensiivsed ettevõtted) maksustatava elektrienergia soodusaktsiisimäär 0,5 eurot megavatt-tunni kohta. Eesti Kaubandus-Tööstuskoda tutvustab, mis on eelnõu eesmärk ja olulisemad muudatused.
Hilissuvel alanud vaikelu Tallinna korteriturul sai läbi: keskmine korter teenib puhtalt hinnatõusuga omanikule juba üle 700 euro kuus, näitab Center Kinnisvara värske kuuülevaade.
Euroopa kaubanduskodade ühendus Eurochambres korraldas juba 25. korda Euroopa ettevõtjate seas küsitluse, et selgitada välja Euroopa ettevõtete järgmise aasta ootused ja murekohad. Selgus, et nii Eesti kui Euroopa ettevõtjad näevad 2018. aastat positiivsemana, kuid suurimate probleemidena nähakse endiselt suuri tööjõukulusid, aga ka kvalifitseeritud tööjõu puudust.
Suve lõpus koostas rahandusministeerium käibemaksuseaduse muutmise eelnõu, millega taheti lahendada aasta alguses jõustunud metalltoodetele rakendatud pöördmaksustamisega tekkinud probleeme. Kui algselt pidid uued muudatused jõustuma 1. jaanuarist 2018, siis tänase seisuga on jõustumise aeg lükatud hilisemaks. Kaubanduskoda annab teada, kui uus jõustumise aeg selgub.
Alkoholiseaduse ja reklaamiseaduse muutmise seaduse eelnõu on hetkel riigikogus teise lugemise etapis. Huvigrupid on selle kohta andnud hulgaliselt tagasisidet, mille põhjal eelnõu eesmärki mõistetakse ja üldjoontes toetatakse. Mitmeid muutmisettepanekuid on ka arvestatud, kuid kaubanduskoda juhtis riigikogu tähelepanu veel ühele kitsaskohale.
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo sõnul võib 2020. aasta riigieelarves olla vahendeid korterelamute rekonstrueerimiseks ning siis saaks taasalustada taotluste vastuvõtuga; Kredexile laekus 460 taotlust kogusummas 102 miljonit eurot ning praeguseks on toetuse eraldamine lõppenud.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
right banner 2024 est konference