Tööõigus ja tööturg
Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) tõstis esmaspäeval oma eurotsooni kasvuprognoosi selleks aastaks 0,2 protsendipunkti võrra, 1,9 protsendile.
Telekommunikatsioonifirma Elisa toob koostöös tütarfirmaga Starman sel nädalal turule ühise mobiilse teleteenuse Binge, millega saab interneti vahendusel nutiseadmetest ja telerist vaadata otse ja ka järele telekanaleid.
Tänapäeval pole enam üllatav, et IT-seadmete kasutamine on Eestis kujunenud igapäevaelu asendamatuks osaks nii isiku kui ka ettevõtte tasandil. Internet on kättesaadav nii kodus, tööl kui ka liikvel olles.
Eestis avastati ringlusest 2017. aasta esimesel poolel 247 võltsitud europangatähte, mida on ligi 10% vähem kui eelmisel aastal samal ajal. Võrreldes 2016. aasta teise poolega on võltsingute arv sel aastal jäänud aga samale tasemele. Tänavu avastati Eestis kõige rohkem 50euroste pangatähtede võltsinguid – 188 võltsingut, mis moodustab 76% Eestis leitud võltsingute koguarvust. Euroalal tervikuna moodustavad ligikaudu 85% võltsingutest 20- ja 50-eurosed pangatähed, mida on umbes samas suurusjärgus aasta varasema ajaga võrreldes. Võttes arvesse ringluses olevate europangatähtede hulka, on võltsingute arv väike nii Eestis kui ka euroalas. Täpsem ülevaade Eestis levitatud võltsitud eurodest on Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi kodulehel.
Ettevõtete võlakohustused olid 2017. aasta esimese kvartali lõpus 2,5% suuremad kui aasta varem. Esimeses kvartalis hoogsalt suurenenud investeeringuid rahastati eelkõige ettevõtete omavahenditest ja Eestis tegutsevatest pankadest võetud laenudega. Oma- ja võlakapitalina välismaalt saadud raha maht suurenes tagasihoidlikult. Tänu majanduskasvu kiirenemisele alanes mõnevõrra ettevõtete võlakoormus ehk võlakohustuste ja SKP suhtarv.
Esmaspäev, 24 Juuli 2017 12:24

IMF: üleilmne taastumine on kindlamal pinnal

Üleilmne majanduse taastumine on kindlamal pinnal, sest kasvu paranemine Hiinas, Euroopas ja Jaapanis tasakaalustab negatiivset suunda Ühendriikides, ütles Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) pühapäeval.

Vastu võetud: 19.06.2017

https://www.riigiteataja.ee/akt/107072017004

Jõustumise kp: 17.07.2017

Avaldamismärge:  RT I, 07.07.2017, 4

Saksa autotootjad Volkswagen, Audi, Porsche, BMW ja Daimler tegid alates 1990ndatest salaja koostööd diiselmootorite heitgaaside emissiooni osas, kirjutab saksa ajakiri Der Spiegel.
Efteni kinnisvarafondide käive kasvas esimesel poolaastal aastaga 40,2 protsenti 23 miljoni euroni ja kasum 44,8 protsenti 15,2 miljoni euroni.
Rahvusvaheline reitinguagentuur Moody’s kinnitas Eesti riigireitingu senisel kõrgel A1-tasemel stabiilse väljavaatega – otsust toetavad agentuuri hinnangul Eesti majanduse hea vastupanuvõime negatiivsetele välismõjudele, madal võlakoormus ja geopoliitiliste riskidega arvestamine.

Eesti vastupanuvõime negatiivsetele välismõjudele püsib tugev. Eesti keskmiselt 3,7-protsendiline majanduskasv aastatel 2010-2014 on euroala kõrgeimate seas. Moody'se hinnangu kohaselt on Eesti krediidiprofiil jätkuvalt tugev. Eesti on hästi toime tulnud Soome majanduse nõrga kasvu ja Venemaa majanduse probleemide tingimustes, teatas Moody’s.

Hoolimata Vene majanduse nõrkusest ja sealsest põllumajandustoodete sisseveokeelust, kasvas Eesti eksport 2016. aastal 4 protsenti. See näitab Eesti eksportööride võimekust ümber orienteeruda kasvavatele turgudele, sealhulgas Hiina ja Saksamaa turgudele. Paranenud on ka investeeringute väljavaade, mis EL-i vahendite toel võiks edaspidi majanduskasvu kiirenemisele kaasa aidata. Eesti majandust toetab sel ja järgnevatel aastatel lisaks veel peamiste kaubanduspartnerite nõudluse paranemine.

Seega ootab Moody’s Eestile tänavu 3-protsendilist ja 2018. aastal 2,8-protsendilist majanduskasvu. See jääb alla küll kriisieelsele tasemele, kuid ületab euroala keskmist oodatavat kasvu lähiaastatel.

Reitingu väljavaade püsib stabiilsena, kuna Moody'se hinnangu kohaselt ei ohusta eelarvepoliitika Eesti jätkuvalt tugevat eelarvepositsiooni, mis on Moody’se hinnatavate riikide seas üks paremaid. Eesti tulevikku vaatav majanduspoliitika toetab ka sissetulekute lähenemist Euroopa Liidu keskmisele.

Tööjõuturul ootab Moody's aga palgasurve jätkumist, mis võib nende hinnangul ohustada Eesti konkurentsivõimet. Euroopa Komisjon ootab järgmisel kümnendil tööealise elanikkonna kahanemist, mis on keskpikas vaates väljakutse Eesti konkurentsivõimele. Teisalt on Eesti astumas samme majandusliku immigratsioonipiirangu leevendamiseks, kaasa arvatud kasvavas IT-sektoris, mis võivad tulevikus sobiva tööjõu puudumise probleemi leevendada.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
right banner 2024 est konference
430824810 430800019636154 7356040320163199917 n255