Kuupäeva järgi filtreeritud artiklid: Reede, 29 September 2017
Reede, 29 September 2017 16:34

Eesti majapidamiste finantsseis on hea

29. septembril avaldas Statistikaamet rahvamajanduse sektorikontod (viimane aasta 2016), kust on näha, et Eesti kodumajapidamiste säästumäär on jätkuvalt tugev (11% nende kasutatavast tulust). Selle taga on kiire sissetulekute kasvu kõrval mõõdukas tarbimine (mõlemate näitajate nominaalkasv 5%). Majapidamised on suutnud korralikult säästa kõikidel kriisijärgsetel aastatel (võrdluseks, 2002–2007 oli majapidamiste säästumäär negatiivne ehk tarbimine oli sissetulekutest suurem). Samas tuleb arvestada, et Eesti majapidamiste säästmisvõime ja säästud ei ole ühtlaselt jaotunud. Kuigi majapidamiste eluasemeinvesteeringud on samuti kiiresti kasvanud (2016. aastal nominaalselt 14%), ei ole see halvendanud majapidamiste finantsseisu ning on nende sissetulekute ja tarbimise kõrval hoidnud eelarve positiivsena. See aitab Eesti majapidamistel seista paremini (kui möödunud majanduskriisi aegu) vastu võimalikele majandust ohustavatele riskidele.
28. septembril avaldatud Euroopa Komisjoni tellitud uuringu järgi jäi Eestis 2015. aastal käibemaksu tasumata 96 miljonit eurot, mida on 154 miljonit eurot vähem kui käibedeklaratsiooni lisa jõustamisele eelnenud 2013. aastal.
Veel menetluses olev uus rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seadus toob uue nähtusena Eestis kohustusi ka tavalistele äridele. Järgnevalt vaatleme, milles seisneb uus kohustus koguda ja avaldada andmeid tegelike kasusaajate kohta.
Reede, 29 September 2017 13:04

Kui palju valitsus majandust elavdab?

Eesti viimase aja majandusnäitajate –  vähenenud tööpuudus, kasvav tööjõupuudus, kiirenenud majanduskasv ja inflatsioon – taustal on majanduse täiendav stimuleerimine riigieelarve abil arusaamatu. Riigieelarve majandust kuumendav mõju on aga tõenäoliselt suurem, kui näitab tänane hinnang struktuursele eelarvepositsioonile. Eelarvestiimuli mõõtmisel tuleks arvestada ka välistoetustega, mis mõjutavad nii eelarve tulusid kui ka kulusid.
Logistika- ja transpordifirmade esindajate hinnangul on idasuunalised kaubaveod viimastel aastatel püsinud stabiilsena ning Kesk-Aasia suunal kasvanud, kuid sadamate ja raudteede võimekus Ida-Euroopas ületab jätkuvalt kaubavooge.
Jaekaubandusettevõtete müügitulu suurenes augustis eelmise aasta augustiga võrreldes 1 protsenti 588,3 miljoni euroni, toidukaupade müügitulu vähenes 2 protsenti.
Justiitsministeerium on saatnud kooskõlastusringile eelnõu, millega luuakse vandetõlkidele ja patendivolinikele avalik-õiguslikud kutseühendused. Lisaks vähendatakse eelnõuga justiitsministeeriumi ülesandeid seoses advokaatide, notarite, kohtutäiturite ja pankrotihalduritega, kirjutab Eesti Kaubandus-tööstuskoda oma kodulehel.
Reede, 29 September 2017 09:49

Riigieelarve roll praegustes majandusoludes

Eesti majanduskasv on sel aastal olnud hoogne, jõudes viimaste andmete kohaselt pea 6 protsendini. Nii kiire kasv on rõõmustav, sest eelmistel aastatel liikus majandus edasi pigem paari protsendi haaval. Siiski on nii kiirel kasvul varjupool. Kinnitust on saanud varasemad hinnangud selle kohta, et Eesti majandus ületab oma jätkusuutlikku taset, piltlikult öeldes elame veidi üle oma võimete, kirjutab Eesti Panga president Ardo Hansson.
Tööstusettevõtete toodangu maht kasvas augustis aasta varasemaga võrreldes 5 protsenti.