Majandus ja äri
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist teeb neljapäeval valitsusele ettepaneku kiita heaks Eesti riikliku turismiarengukava, mille rakendusplaani maksumuseks on aastatel 2018–2020 hinnanguliselt 38,1 miljonit eurot.
Kolmapäev, 12 Detsember 2018 16:06

Riigikogu kehtestas isetõusva pensioniea

Riigikogu võttis kolmapäeval vastu seaduse, mis muudab pensionisüsteemi paindlikumaks, seob alates 2027. aastast pensioniea keskmise elueaga ning seab pensioni lisaks palgasummale sõltuvaks ka inimese tööstaažist.

Kolmapäev, 12 Detsember 2018 15:23

Töötukassa kinnitas järgmise aasta eelarve

Tänasel koosolekul kinnitas nõukogu ühehäälselt töötukassa järgmise aasta eelarve, mille kohaselt planeeritakse töötukassa tuludeks 564,8 miljonit eurot.

Prognoosi kohaselt laekub töötuskindlustusmaksetest töötajate sihtfondi 131 miljonit eurot ja tööandjate sihtfondi 70,5 miljonit eurot, riigieelarvest eraldatakse 328,6 miljonit eurot ja Euroopa Sotsiaalfondi vahenditest koos riikliku kaasfinantseeringuga 34,6 miljonit eurot. 

Töötukassa kuludeks on 2019. aastal planeeritud 531,5 miljonit eurot. Kulud kindlustushüvitistele, toetustele ja tööturuteenustele on kokku 486,9 miljonit eurot ning töötukassa tegevuskulud on eelarves 44,7 miljonit eurot. Võrreldes käesoleva aastaga kasvavad tuleval aastal kulud ennekõike töövõimetoetusele, erijuhtudel sotsiaalmaksule ning vähenenud töövõimega inimestele teenustele.

Tööd otsivate ja töötavate inimeste oskuste arendamisele ja koolitamisele on töötukassa tuleva aasta eelarves planeeritud 22,6 miljonit eurot.

Lisaks eelarvele kinnitati töötukassa 2019. aasta aastaplaan.

Kolmapäev, 12 Detsember 2018 13:30

Muudatused perehüvitiste seaduses septembris 2019

Alates 1. septembrist 2019 hakkavad kehtima järgmised muudatused:
Kolmapäev, 12 Detsember 2018 10:33

Kohustusliku tööõnnetuskindlustuse kitsaskohad

Sotsiaalministeeriumi koostatud tööõnnetuskindlustuse väljatöötamiskavatsus on saanud palju vastukaja, leidnud nii toetust kui ka vastuseisu. Eelkõige nenditakse, et teema on oluline, kuna ei saa salata, et inimeste tervena püsimine ja tööturul kaua aktiivsena osalemine on kõigi huvides. Ometi on väljatöötamiskavatsuses mitmeid kitsaskohti, millest tulenevalt on mitmed organisatsioonid ja huvigrupid selle suhtes vastumeelsust väljendanud, leides, et väljatöötamiskavatsuses püstitatud eesmärke ei ole selles kirjeldatud kujul võimalik saavutada. Selles artiklis annab Advokaadibüroo LMP advokaat Birje Kalmus ülevaate kavandatavate muudatuste kriitikast erinevate huvigruppide pilgu läbi.
Majandusaasta aruanded 2017. aasta kohta on praeguseks suuremal jaol ettevõtetest esitatud. Neil, kel aruanne alles valmimas või peatselt ees ootamas juba järgmise koostamine, on kasulik üle vaadata olulisemad aastaaruannete audiitorkontrolli tegemisel silma jäänud tähelepanekud. Olgu rõhutatud, et seekord ei keskendu me tehingute kajastamisele, vaid pigem aruande koostamise aluspõhimõtetele ja esitatud informatsioonile kui tervikule.

Juurdepääs käesolevale materjalile on finants- ja õigusajakirja RUP tellijatel.

Tänavu kolmandas kvartalis pöördus Eesti ettevõtete ja eraisikute võlakoormus üle mitme aasta väiksesse tõusu ning kuigi hetkel puudub Eesti Pangal põhjus pankade vastutsüklilise kapitalipuhvri määra tõstmiseks, siis võlakoormuse kasvu jätkudes võib see siiski vajalikuks muutuda.

Tööjõu ja oskuste tuleviku-uuringu OSKA tööjõuprognoosi järgi töötajate arv järgmise kaheksa aasta jooksul ei vähene, kuid selle eelduseks on tööea pikenemine, tööturul aktiivsete osakaalu kasv ning positiivne ränne.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
right banner 2024 est konference