Majandus ja äri
Kolmapäev, 07 Veebruar 2018 13:32

Hinnad tõusid jaanuaris 3,5 protsenti

Statistikaameti andmetel tõusid hinnad jaanuaris eelmise kuuga võrreldes 0,4 protsenti ning aasta varasemaga võrreldes 3,5 protsenti. Euroalal aeglustus inflatsioon toidu ja energia hinnatõusu pidurdumise mõjul 1,3 protsendini.
Sarnaselt möödunud aastaga põhjustasid jaanuari kiiret inflatsiooni valdavalt välistegurid ja lisandunud maksumeetmed. Nafta hind on tõusnud nõudluse ning pakkumispiirangute tõttu rohkem kui kolme aasta kõrgeimale tasemele, kergitades meil kütuse jaehinda. Jaanuaris lisandus ka kõrgem aktsiisimäär bensiinile. Sellele vaatamata on meil bensiini hind jaanuari lõpu seisuga Euroopa Liidu keskmisest veidi madalam.
Kolmapäev, 07 Veebruar 2018 12:56

Uue riigihangete seaduse kriitika pole õigustatud

Uue riigihangete seaduse kriitika, nagu riivaks seadus ärisaladuste kaitsmise nimel avalikke huve, pole õigustatud, leiab Kadri Matteus Advokaadibüroost COBALT.
Töötukassa korraldab Keilas Keila-Paldiski töömessi, mis toob kohale ligi 30 tööandjat nii kohalikult tasandilt kui ka üle Eesti.
Koalitsioon võib muuta oma varasemat otsust ning muuta palju kriitikat pälvinud töötavate pensionäride maksustamise reegleid.
SA Innove tellitud uuringu "Töökohapõhise õppe läbiviimise maksumus ja tasuvus tööandjale" kohaselt annab töökohapõhine õpe ehk õpipoisiõpe tööandjale võimaluse investeerida tulevikku, koolitades töötajaid just oma ettevõtte vajadustest lähtuvalt.

Hiina majanduskasv aeglustub veidi sel ja järgmisel aastal

2017. aastal aset leidnud maailmamajanduse kiire ja laiapõhjaline tugevnemine on ületanud ootuseid. Kõrge tööhõive ja kasvav jõukus sütitab inimestes optimismi, mis väljendub majapidamiste julgemas tarbimises. Parem nõudlus on tõstnud ettevõtete tootmisvõimsused kõrgele tasemele, mis sunnib neid astuma samme oma tegevuse laiendamiseks ehk tegema investeeringuid. Naftat tootvate riikide jaoks on suureks toeks olnud nafta hinna stabiliseerumine varasemast kõrgemal tasemel. Kuigi majandustsükli jõudmine küpsemasse faasi võib panna pessimiste ehk juba ootama järgmist majanduslangust, jätkub täna maailmamajanduses veel küllalt alakasutatud ressursse, mille arvel saab kindel kasv prognoosiperioodi vältel jätkuda. Eeltoodud soodsate tuulte najal küündib SEB prognoosi kohaselt maailmamajanduse kasv nii tänavu kui ka järgmisel aastal 4% lähedale.
Plaanitava Tallinna-Helsingi tunneli tasuvust uuriva FinEst Linki projekti arvutuste kohaselt hinnatakse tunneli maksumuseks keskmiselt 16 miljardit eurot ning ehitusajaks 15 aastat arvestusega, et ehitus algaks 2025. aastal.
6. veebruaril Rakvere lihatööstuses alanud ametiühingu poolt korraldatud streigiga on seni liitunud 27 töötajat, ametiühingute keskliidu esimees Peep Peterson kutsub kõiki töötajaid ühinema toetusstreigi või põhistreigiga.
MTA teenindusosakonna juhtivspetsialisti Hannes Udde sõnul tasub eeltäidetavad andmed e-maksuametis/e-tollis üle kontrollida, et esitamise ajaks oleks juba kõik korrektne. „Kui tuludeklaratsiooni eelvaates mingid andmed puuduvad või need erinevad endale teadaolevatest, palume pöörduda väljamakse tegija või kulu saaja poole palvega puuduvad andmed maksuhaldurile elektrooniliselt esitada või esitatud andmed parandada,“ märkis Udde.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
right banner 2024 est konference