Page 1 - Raamatupidamisuudised
P. 1

RAAMATUPIDAMINE
  Ei ole vaja mõelda stampides
Raamatupidamise sise-eeskiri on ettevõttes väga oluline eriti siis, kui ettevõttes vahetub raamatupidaja.
Stella Zdobnõh,
vandeaudiitor
Kellelegi pole saladus, et väike- ja keskmise suurusega ettevõtjate puhul – keda on Eestis üsna arvu- kalt – on tavaliselt peaaegu kõigi raamatupidajate komistuskivi raamatupidamise sise-eeskiri (edas- pidi – eeskiri).
   Tihtipeale on ettevõtetes sellise nimetusega do- kument olemas, ent seda vaadatakse äärmiselt harva ja tegelikult ei juhindu sellest keegi. Võib isegi eeldada, et selliste eeskirjade ainsateks lugejateks (just väikese ja keskmise suurusega ettevõtetes) on audiitorid.
Kasust ja...
Saan aru, et ma riskin enda peale tõmmata paljude selliste raamatupidajate meelepaha, kes hoolsalt koostasid enesele kõnealused eeskirjad šabloonide ja tüüpnäidiste põhjal. Tõenäoliselt pidid nad koostatavate eeskirjade šabloonid ja tüüpnäidised endale ise hankima, võimalik, et isegi raha eest, kuid... mõtleme pisut, missu- gust kasu me sellistest eeskirjadest saame?
Üks kindel pluss on loomulikult võimalus väita, et sellel konkreetsel raamatupidamisko- hustuslasel on see eeskiri olemas. Aga mida veel?
Praktiliselt kõikides eeskirjades on ära märgitud alampiir, millest kõrgema soetus- maksumusega varad tuleb kapitaliseerida põ- hivaradena ja madalamaga kanda kuludesse nende kasutuselevõtmise hetkel, ja kasutatav varude hindamise meetod.
Kui raamatupidamiskohustuslasel on in- vesteerimiskinnisvara või pikaajalised finant- sinvesteeringud, sisaldavad eeskirjad lühidalt vastavas Raamatupidamise Toimkonna juhen- dis esitatud, nende objektide kajastamiseks ka- sutatavat meetodit.
Tavaliselt sisaldavad kõik eeskirjad ka kontoplaani. Sellega sääraste eeskirjade kasuli- ke omaduste loetelu tihtipeale kahjuks lõpebki.
Kujutage endale ette olukorda, kus raa- matupidaja vahetub ootamatult – see on kurb olukord, sest uuel raamatupidajal ei ole või- malik lahkuvalt raamatupidajalt mingeid sel- gitusi saada (seda juhtub sagedamini, kui me sooviksime). Korrektselt koostatud eeskiri
 24
RAAMATUPIDAMISUUDISED 4 (187) 2018



















































































   1   2   3   4