Page 2 - Raamatupidamisuudised
P. 2

     võimaldab sellises olukorras uuel raamatu- pidajal raamatupidamist ilma eriliste prob- leemideta jätkata. Selline ongi hästi ja õigesti koostatud eeskirja tähtsaim roll. Just sellist kasu peab eeskiri tooma.
Tihtipeale võtavad märkimisväärselt suu- re osa eeskirja mahust enese alla raamatupida- mise seaduses või Raamatupidamise Toimkon- na juhendites toodud mõistete, põhimõtete ja reeglite kirjeldused.
Peaaegu kõik eeskirjad sisaldavad näiteks lauset: «Kõik raamatupidamiskirjendid on teh- tud algdokumentide põhjal».
See väide on täiesti õige, kuid milleks seda eeskirja lisada? Kas selle väite olemasolu või puudumine midagi muudab? Ei, loomulikult mitte.
Majandustehinguid tuleb kirjendada raa- matupidamisregistrites algdokumentide põhjal – see on seaduses sätestatud kohustuslik nõue (vt raamatupidamise seaduse § 4 p 3 ja § 6 lg 4), muudmoodi kajastada ei olegi lubatud. Milleks siis esitada eeskirjas liigset infot? Mahu suuren- damiseks?
Väga paljud eeskirjad on tegelikult raa- matupidamist ja raamatupidamise aastaaru- ande koostamist reguleerivate õigusaktide re- feraadid, kus on esitatud kohustuslikud sätted, mida tuleb täita ja mis nii või teisiti sisalduvad juba õigusaktides.
Lugegem hoolikalt raamatupidamise sea- duse § 11 «Raamatupidamise sise-eeskiri» esi- m«est lõiget:
Raamatupidamiskohustuslane, välja arvatud mikroettevõtja, on kohustatud koostama raa- matupidamise sise-eeskirja, mis kehtestab kon- toplaani koos kontode sisu kirjeldusega ning reguleerib muu hulgas majandustehingute do- kumenteerimist ja kirjendamist, algdokumen- tide käivet ja säilitamist, raamatupidamisre-
gistrite pidamist, tulude ja kulude kajastamist kasumiaruande kirjetel, varade ja kohustiste inventeerimist, raamatupidamiskohustuslase kasutatavaid arvestuspõhimõtteid ja informat- siooni esitusviisi, aruannete koostamise korda, arvutitarkvara kasutamist raamatupidamises ning raamatupidamise korraldamisega ja selle- ga kaasnevate sisekontrolli meetmete rakenda- misega seotud asjaolusid.»
...kahjust
Mis tavaliselt puudub šabloonide ja tüüp- näidiste põhjal koostatud eeskirjades?
Eeskirjad ei kirjelda:
yytegelikku majandustehingute dokumen-
teerimise korda ja algdokumentide käivet. See kirjeldus peaks võimaldama vastava et- tevalmistusega kõrvalisel isikul aru saada, milliseid dokumente millistel juhtudel ja millised raamatupidamiskohustuslase töö- tajad loovad või millised töötajad, millistel juhtudel ja kellelt neid dokumente saavad ning kuidas need dokumendid laekuvad raamatupidajale või kuidas nendel doku- mentidel olev info jõuab raamatupidamisse;
yykasutatavate raamatupidamiskontode konkreetset sisu.
Kõige sagedamini lisatakse eeskirjale ka- sutatava raamatupidamisprogrammi stan- dardse kontoplaani väljatrükk, kus on loetletud kõik, mis on olemas, olenemata sellest, kas seda kasutatakse või mitte;
yykasumiaruande kirjetel tulude ja kulude kajastamise korda;
yytegelikult olemasolevate varade ja kohus- tiste inventeerimise korda;
yyraamatupidamise aastaaruandes kasutata- vaid info esitusviise;
yysisekontrolli meetmeid.

 25
RAAMATUPIDAMISUUDISED 4 (187) 2018












































































   1   2   3   4