Page 3 - Raamatupidamisuudised
P. 3

RAAMATUPIDAMINE
   Nõnda ei too turul pakutavad eeskirja näidised väga tihti mitte ainult mingit kasu, vaid tekitavad hoopis märkimisväärset kahju.
Konkreetse raamatupidamiskohustuslase majandustehingute dokumenteerimise ja alg- dokumentide käibe korra kirjeldamiseks on vaja väga hästi teada tema äritegevuse käigus toimuvaid protsesse. Need protsessid on aga kõigil raamatupidamiskohustuslastel erinevad. Seetõttu erinevatest šabloonidest ja näidistest võetud majandustehingute dokumenteeri- mise ja algdokumentide käibe korda puuduta- vad sätted heal juhul ei aita (kuna neis puudub omapära) ning halvimal juhul tekitavad kahju (kuna tegelikult on kõik teistmoodi).
Näide praktikast
Ettevõtte X eeskirja üks sätetest, mis on kahtlemata laenatud mingist näidisest, kõlab nii: «Tarnijate arveid kontrollib ja viseerib juhatuse liige, vajadusel täiendab juhatuse lii- ge tarnijate arvetel olevat infot. Juhatuse liikme poolt kontrollitud ja viseeritud arved saadetak- se raamatupidajale, kes kajastab need bilansis.» Tegelikult ettevõtte X juhatuse liige min- geid tarnijate arveid ei kontrolli ega viseeri. PDF-formaadis arved saadab raamatupidajale
e-posti teel tema assistent.
Mis siis takistab ettevõttes tegelikult keh- tivaid reegleid eeskirjas kirjeldamast? Takistada võib soovimatus sellele aega kulutada, samu- ti mitteoskamine. Kuid mitte ainult. Imelikul kombel on väga tihti takistuseks olemasolevad näidised, mis justkui loovad silmaklapid, mis ei luba näha neist väljapoole.
Kui raamatupidamise seaduse ja Raama- tupidamise Toimkonna juhendite refereerimise asemel fikseerida eeskirjas kohusetundlikult kas või see info, mis peaks seaduse järgi eeskir- jas sisalduma, on raamatupidaja vahetuse kor- ral uuel töötajal võimalik kui mitte kõik vajalik, siis vähemalt suurem osa talle vajalikest and- metest sellest dokumendist leida.
Nõuete vähendamine – müüt või tegelikkus?
Levib arvamus, et alates 1. jaanuarist 2017 on raamatupidamise algdokumentidele kehti- vaid nõudeid oluliselt vähendatud. Kas see on päriselt ka nii?
Raamatupidamise seaduse § 7 lõike 1 kohaselt peavad raamatupidamise alg- dokumendi sisu ja vorm olema sellised, et selle dokumendiga tutvudes saab kompe- tentne ja raamatupidamiskohustuslasest sõltumatu inimene aru, mis on toimunud, ning saab olla kindel, et see on tõepoolest toimunud.
Sama paragrahvi lõige 2 näeb ette, et alg- dokument peab sisaldama:
yymajandustehingu toimumise aega, yyselle majandusliku sisu kirjeldust ning yytehingu arvnäitajaid.
Jah, seaduses ei ole öeldud, et algdoku- mendis peab esitama infot majandustehingu osaliste kohta. Aga kas on võimalik ilma selleta tehingu majanduslikku sisu kajastada?
Kas dokument, kus on kirjas, et 21. veeb- ruaril 2018 osteti kaks liitrit piima hinnaga 0,51
     26
RAAMATUPIDAMISUUDISED 4 (187) 2018


















































































   1   2   3   4