Page 4 - Raamatupidamisuudised
P. 4

     eurot ühe liitri kohta kogusummas 1,02 eurot, on arusaadav ja vastab seaduse nõuetele? Mui- dugi mitte. Kõnealusel juhul jäävad majandus- tehingu asjaolud täiesti arusaamatuks. Kes os- tis? Kellelt?...
Teeme selle näite mõnevõrra keeruli- semaks. Kujutage ette, et keegi raamatupida- miskohustuslase (äriühingu) töötaja esitab raamatupidajale käsitsi kirjutatud või trüki- tud dokumendi järgmise sisuga: «Mina, Jaan Tamm, ostsin 21. veebruaril 2018 kauplusest Küla kaks liitrit piima hinnaga 0,51 eurot ühe liitri kohta, kogusummas 1,02 eurot.»
Kas nendest andmetest piisab, et raama- tupidaja saaks aru, mis tehing toimus, ja saaks olla kindel, et see tehing tõepoolest aset leidis? Ta saab dokumentides esitatud väidetest aru. Kuidas saab ta aga olla kindel, et see tehing toimus? Mitte kuidagi. Sest et sellistest paljasõ- nalistest väidetest, isegi kui nad on kirjalikult esitatud, ei piisa, et tehingu toimumises kindel olla. On vaja tehingu toimumist kinnitavaid tõendeid.
Nüüd pange end raamatupidaja olukorda, kes teeb ka väljamakseid. Eespool näites mai- nitud Jaan Tamm toob teile poetšeki, mida ta täiendas puuduva, kuid selle sisu mõistmiseks vajaliku informatsiooniga, ning teil on täiesti selge, et ta tõesti ostis kaks liitrit piima hinnaga 0,51 eurot kogusummas 1,02 eurot kauplusest Küla. Jaan Tamm palub teid see raha talle välja maksta ja te teete seda. Siis tuleb selle äriühingu juhatuse liige, kus te töötate raamatupidajana, ning küsib, mis alusel te maksite Jaan Tammele
1,02 eurot? Kes teil lubas seda teha ning kuidas on see seotud äriühingu ettevõtlustegevusega?
Nii jõudsime kõigile raamatupidajate- le tuttavate raamatupidamise algdokumendi rekvisiitide peaaegu täieliku kogumini, millest oli juttu raamatupidamise seaduse eelmises re- daktsioonis. Mille poolest erinevad need prae- gukehtivatestnõuetest?Eespooltoodudnäitest tuleb välja, et ei erinegi.
Natuke «säästa» mõnede rekvisiitide pealt saavad ainult need raamatupidajad, kes käivad raamatupidamisprogrammis algdokumentide kajastamisel ajaga kaasas, kasutades kaasaeg- seid infotehnoloogilisi lahendusi, ega prindi neid dokumente ning dokumentide info sises- tamisel programmi lisavad dokumendi info vastava (loomulikult elektroonilise) kirje juur- de. Sellisel juhul peab raamatupidaja kindlasti hoolitsema enda turvalisuse eest ehk saama tõendeid selle kohta, et juhtkond kiitis heaks toimingu tegemise ja selle kajastamise raama- tupidamises (mida ei ole lihtne saada, kui «käid ajaga kaasas», olles mitte piisavalt suur raama- tupidamiskohustuslane).
Seega on väide, et nõudeid raamatupida- mise algdokumentidele on vähendatud, puhas eksitus, mis on arusaamatutel põhjustel väga levinud ja visa kaduma. Tegelikult ei ole neid nõudeid üldse vähendatud.
Lõpetuseks olgu õigluse nimel märgitud, et suurem osa eespool kirjeldatust ei puuduta mikroettevõtjaid ja eriti neid, kes saavad raa- matupidamisarvestusega ja raamatupidamise aastaaruande esitamisega ise hakkama.l
 27
RAAMATUPIDAMISUUDISED 4 (187) 2018
























































































   1   2   3   4