Saata printerisse

Kuidas arvutada puhkusepäevi?

Ettevõte tegutseb 2011. aasta novembrist, osa töötajaid asus tööle kohe novembris, osa 2012. aasta jooksul. Juulis võtsid nad kõik 14 päeva puhkust. Nüüd nad nõuavad, et enne aasta lõppu peavad nad saama ülejäänud kasutamata jäänud puhkusepäevad. Mina ei saa aru, missugused puhkusepäevad neil on veel saamata ja kas tööandja peab võimaldama neile need päevad ning kuidas jääb puhkusega järgmisel aastal. Järgmisest aastast on ettevõttes kollektiivpuhkus juulis.

Vastab Anastassia Stalmeister, Tanel Melk & Partners Law Firm vanemjurist:

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) kohaselt on töötajal õigus saada põhipuhkust 28 päeva kalendriaastas. Kui töötaja töötab vähem kui kalendriaasta, siis puhkusepäevade arv arvutatakse proportsionaalselt töötatud ajaga. Ühes kuus tekib töötajal õigus saada keskmiselt 2,33 puhkusepäeva (28 päeva : 12 kuud). Puhkusepäevade arvutamisel võetakse arvesse ka päev, mil töötaja asus tööle. Õigus saada puhkust ühe kuu eest tekib siis, kui töösuhted kestavad esimesel töökuul vähemalt 15 kalendripäeva. Puhkusepäevade arv ümmardatakse ülespoole.

Juhul kui töötaja asus tööle 2011. aasta novembri esimeses pooles, siis novembri ja detsembri eest on tal õigus saada puhkust 5 kalendripäeva (4,66 päeva = 2,33 päeva х 2 kuud). Kui töösuhted kestsid novembris vähem kui 15 päeva, on töötajal õigus saada puhkust ainult detsembrikuu eest ja ta võib saada 3 puhkusepäeva (2,33 päeva = 4,66 päeva – 2,33 päeva).

2012. aastal on töötajal õigus saada puhkust (arvestades 2011. aasta eest kasutamata jäänud puhkusepäevi) kas 33 kalendripäeva (28+5) või 31 kalendripäeva (28+3). Küsimusest nähtub, et juulikuus on töötaja ära kasutanud 14 puhkusepäeva, seega on tal jäänud kasutamata veel 17 või 19 puhkusepäeva. Ideaalis tuleks puhkust kalendriaasta eest ära kasutada sama kalendriaasta jooksul. Tööandja võib keelduda töötajale puhkuse andmisest vaid seaduses ettenähtud juhtudel.

2012. aasta jooksul tööle asunud töötajatel on õigus saada puhkust vastavalt ettevõttes töötatud ajale. Kui neil töötajatel koguneb üle 14 puhkusepäeva, on neil õigus välja nõuda ülejäänud puhkusepäevad 2012. aasta jooksul. Kui tööandja ei saa seadusest tulenevatel põhjustel töötajatele neid puhkusepäevi anda, siis kasutamata jäänud puhkus kandub järgmisesse kalendriaastasse ning lisandub järgmise kalendriaasta jooksul väljateenitud 28 puhkusepäevale.

Kui planeeritud kollektiivpuhkus on lühem kui 28 päeva, siis ülejäänud puhkusepäevad võib töötaja võtta kokkuleppel tööandjaga muul ajal. Selleks peab tööandja pidama arvestust töötajate puhkuste üle ja igal aastal koostama puhkuste ajakava. Kui kollektiivpuhkus on eeldatavasti 28 päeva, siis töötajad kasutavad kogu oma 2013. aasta eest väljateenitud puhkust juulikuus. Tööandja peab neile andma võimaluse kasutada 2012. aasta eest kasutamata jäänud puhkusepäevad.