Saata printerisse

Ravimite turulukk

Õiguskantsler Indrek Tederi hinnangul on ravimiseaduses sätestatud apteekide asutamise piirangud põhiseadusevastased ning Teder on esitanud riigikogule ettepaneku ravimiseadust muuta. Tederi hinnangul tekitavad piirangud nii-öelda turuluku, kus juurdepääs apteegiteenuse turule on peaasjalikult tagatud turule pääsenud ja oma positsiooni kindlustanud teenuse osutajatele.

"Neile ettevõtjatele, kes sooviksid apteegiteenust pärast turu n-ö lukustumist osutada või laiendada, valdavalt apteegiteenuse turule juurdepääsu pole," seisab Tederi pöördumises riigikogule.

"Hoopis kindlamalt viivad soovitud eesmärgini, kuid kahjustavad konkurentsi vähem, erinevad otseselt maa-apteekide arvu suurendamisele suunatud meetmed, näiteks maa-apteekide subsideerimine, linnas tegutsevate ettevõtete kohustus pidada apteeke ka vähematraktiivses piirkonnas," seisab pöördumises.

Riigikogul on 20 päeva aega õiguskantsleri ettepaneku täitmiseks. Kui riigikogu ettepanekut ei toeta, võib õiguskantsler taotleda riigikohtult seadusesätete kehtetuks tunnistamist.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe Margus Tsahkna sõnul tuleb ettepanek komisjonis arutusele 8. oktoobril, kirjutab ajaleht Äripäev reedel.

Riigikontrolli septembris esitatud auditi järgi on olukord ravimiturul põlistanud kahe suurema hulgimüüja Tamro ja Magnumi ülemvõimu, kelle mõjusfääris on üle 80 protsendi apteekidest. Apteekide asutamise piirangud ei luba riigikontrolli hinnangul turule tulla uutel apteegikettidel või sõltumatutel apteekidel.