Saata printerisse

Töötuskindlustusmakse määr alanes uuest aastat 3%-ni

raha03detsVastavalt valitsuses mullu septembri lõpus kinnitatud otsusele alanes töötuskindlusmakse määr uuest aastast kolmele protsendile varasema 4,2% asemel.

Vastavalt valitsuses mullu septembri lõpus kinnitatud otsusele alanes töötuskindlusmakse määr uuest aastast kolmele protsendile varasema 4,2% asemel.

Valitsuse kinnitatud eelnõu järgi tuleb tänavu töötuskindlustusmakse määrast kindlustatult kaks protsenti ja tööandjalt üks protsent.

Töötuskindlustusmakse määrad olid seni püsinud muutumatuna alates 2009. aasta 1. augustist. Kindlustatu töötuskindlustusmakse määr oli möödunud aasta lõpuni 2,8 ja tööandja töötuskindlustusmakse määr 1,4 protsenti, kokku 4,2 protsenti.

Töötuskindlustusmakse määrad tagavad valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel 2013. aastaks vahendid töötuskindlustuse seaduse alusel hüvitiste maksmiseks ja töötukassa ülesannete täitmiseks. Need maksemäärad tagavad ka 2013. aastal töötukassa vabade vahendite mahu suurendamise, mis on vajalik töötuskindlustuse süsteemi jätkusuutlikkuse tagamiseks.

Töötuskindlustusmaksete laekumist planeeritakse 2013. aastaks 158,5 miljonit eurot.

Töötuskindlustuse seaduse kohaselt kehtestab valitsus kindlustatu ja tööandja töötuskindlustusmakse määrad hiljemalt jooksva kalendriaasta 1. detsembriks.

Lisaks kehtestas valitsus mullu septembris tööturuteenuste ja -toetuste sihtkapitali ülekantavate vahendite määra 2013. aastaks.

Eelnõu kohaselt kantakse 2013. aastal tööturuteenuste ja -toetuste sihtfondi 17,8 protsenti töötuskindlustushüvitise sihtfondi laekunud töötuskindlustusmaksetest ning 17,8 protsenti koondamise ja tööandja maksejõuetuse puhul makstavate hüvitiste sihtfondi laekunud töötuskindlustusmaksetest. 2012. aastal oli mõlemaks määraks 16,1 protsenti.

Sihtkapitali ülekantavate vahendite määr on seotud töötuskindlustusmakse määraga. Kui 2013. aasta töötuskindlustusmakse määr on kolm protsenti ja töötuskindlustusmakseid laekub 158,5 miljonit eurot, kantakse sihtkapitali üle 28,2 miljonit eurot.