Saata printerisse

Ravimiamet püüab piirata e-sigarettide äri

Ravimiamet püüab piirata elektrooniliste sigarettide äri ja põhjendab neis olevat nikotiinilahust ravimi toimeainena, samal seisukohal on ka maailma terviseorganisatsioon WHO, kes on tööstuslikult toodetud nikotiini klassifitseerinud ravimi toimeaineks, mida kasutatakse nikotiinisõltuvuse raviks.

Eestis võitis Ravimiameti ja e-sigaretifirma Zandera Ltd esimese kohtuvaidluse sigaretifirma, ent vaidlus jätkub, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kohtuvaidluse ajend oli Ravimiameti eelmise aasta 10. augustil väljastatud otsus, millega määratleti e-sigaretifirma Zandera Ltd tooted E-Lites Light 1,6 protsendiline, E-Lites Menthol 1,6 protsendiline ja E-lites Regular 2,4 protsendiline ravimina, kuna sigarettide täitekapslis olev nikotiinlahus on ravimi toimeaine, mille manustamine avaldab ravimile omast toimet, kirjutas ajaleht.

Ravimiameti hinnangul on nikotiini manustamine ka e-sigareti kaudu ohtlik näiteks neile, kelle vererõhk on kontrolli alt väljas ja seetõttu peaks nikotiini manustamine toimuma üksnes arstiga konsulteerimisel või erilise ettevaatusega. Võimaliku terviseohu tõttu pole Ravimiamet Eestis nikotiini suure sisaldusega e-sigarette müügile lubanud, selgitas ameti õigusnõunik Andrus Varki.

Kui näiteks apteegis müüdav Nicorette närimiskumm sisaldab 2 milligrammi nikotiini, siis e-sigareti täitepadrun kuni 24 milligrammi.

Inglismaa terviseamet otsustas juunis, et alates 2016. aastast käsitletakse e-sigarette ravimina. Praegu ei ole Euroopa Liidus ühtseid e-sigarettide kasutamist reguleerivaid norme.