Saata printerisse

Küprose reformikava täitmisel on arenguruumi

Euroopa Komisjoni hinnangul teeb Küpros oma reformiprogrammi elluviimisel edusamme, kuid ruumi arenguks veel on, vahendas Saksa ajakiri Der Spiegel Euroopa Liidu (EL) ametkondadest lekkinud aruannet.

"Kõikides peamistes valdkondades on Küpros jõudnud oma laenuprogrammi raames võetud kohustuste täitmiseni. Sellegipoolest on edusammud [teatud valdkondades] olnud vahelduvad, eriti just eelarvemeetmete ja struktuurireformide osas," seisis Der Spiegeli teatel aruandes.

Lekkinud raport puudutab Euroopa Komisjoni, Euroopa Keskpanga (EKP) ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) Nikosia reformide osas korraldatud revisjoni.

Institutsioonid avaldasid rahulolematust selle üle, et Küprose valitsus on "võlausaldajatega eelnevalt konsulteerimata kuulutanud välja terve rea poliitilisi algatusi, mis toovad kaasa kulusid" - näiteks on Küprose pankade klientidele lubatud maksusoodustusi välispankades hoitava kapitali kodumaale tagasitoomise eest.

Märtsis jõudis Küpros kokkuleppele 10 miljardi euro suuruse abipaketi vastuvõtmise osas, mille eest valitsus kohustus rakendama äärmiselt karme reformimeetmeid.