Saata printerisse

Laenu andmine KÜ kassast

Korteriühistuseaduse kohaselt on KÜ korteriomanike loodud mittetulundusühistu, mille eesmärgiks on korteriomandite eseme osaks olevate ehitiste ja maatüki mõtteliste osade ühine majandamine ja juhtimine ning KÜ liikmete ühiste huvide esindamine.

KÜ põhiülesanne on efektiivselt juhtida korterelamu finantse ja majandamist. Tuleb rõhutada, et KÜ ei ole oma olemuselt finants- ja krediidiasutus oma liikmetele või kolmandatele isikutele laenu ja krediidi andmiseks ning rahalised vahendid, mis tekivad tänu KÜ liikmete igakuistele sissemaksetele, on mõeldud korterelamu mõtteliste osade majandamiseks ja juhtimiseks.

Kui aga ühel või teisel põhjusel tekib küsimus KÜ kassast laenu andmisest, siis kõik otsused võetakse vastu KÜ liikmete üldkoosolekul ühistu liikmete häälte enamusega. Sealjuures on juhatus kohustatud esitama üldkoosolekule arutamiseks KÜ (kreeditori) ja KÜ liikme (võlgniku) vahel sõlmitava laenulepingu tingimused.

Seega, õiguslik alus laenu andmiseks tekib ainult sel juhul, kui KÜ liikmed hääletavad häälte enamusega laenulepingu sõlmimise poolt.

Tatjana Kalin,
jurist, PhD,
Emirlin Consult

Lisainfo