Saata printerisse

Avalik esinemine - kuskohast leida suurepäraseid õnnesoove ja tooste?

Viimane päev koolituskursusega koos olla. Pidu. Laud kaunilt kaetud, kõigil ilusad riided seljas ja tuju ülev. Varsti võtab kursuse juhendaja sõna ja saame tunnistused. Ja nii ongi.

Õpetaja tõuseb püsti, patakas tunnistusi peos ning peab ilusa motivatsiooni- ja tänukõne. Ta räägib sellest, kui tublid õpilased me oleme olnud, kui vahva tal meiega olla on olnud ja soovib meile kõigile edu edaspidiseks. Ja siis on meie kord üle anda kingipakk ja suur lillebukett. Delegeerisime selle töö kursuse meestele. Naeratades ja kallistades ja sõnatult annavad nad üle kingipaki ja lilled. Ma ei pea vastu. Sosistan grupikaaslastele, et kas pean väikese tänukõne? Püüan kinni toetavad pilgud ja astun ette. Eksprompt.

Kallis, Olivia! Suur tänu ilusate sõnade eest. Meil on olnud Sinuga koos tore, õpetlik ja ilus aeg. Usun, et me kõik oleme nüüd palju targemad ja tublimad. Suur tänu, et meid toetasid, olid meile nii õpetaja kui psühholoog, vahel toetav ja abivalmis kui ema ja vahel range kui isa. Soovime Sind tänada ja räägiksin siinkohal ühe loo. Väikene kutsikas mängis ringiratast keerutades oma sabaga. Tema juurde vantsis vana koer ja küsis, miks ta pidevalt oma saba taga ajab. “Aga teised koerad ütlesid, et õnn on sabas”, vastas kutsikas. Vana koer jäi mõtlikuks ja lausus siis: “Jah, neil on õigus, õnn asub tõesti sabas. Kuid sul pole mõtet teda taga ajada, sest ta käib sul järgi ja on sinuga kogu aeg kaasas…” Soovime ka Sulle, et teaksid, et õnn on alati Sinuga ja Sa ei pea teda taga ajama. Täname, et oled seda õnne ka meiega jaganud.

Kõik plaksutasid, õpetaja nuttis ja tänas.

Jah, siia seda kirjutades tundub tekst tuim, kuid esitluse viis ja kohapeal olnud meeleolu andis sellele tänukõnele palju juurde. Kui paljud meist aga saavad sellises olukorras, kus oleks sobilik teha üks väikene kõne, püsti tõusta ja esineda? Sünnipäevakõnega? Toostiga? Tänukõnega? Matusekõnega? Motivatsioonikõnega? Jõululuuletusega? Mitte paljud. Aga kui paljud sooviksid sellist imelist oskust? Paljud. Sellise oskuse omandamine ei ole sugugi raske. Esinemiskooliutusel õpetan erinevaid võtteid, mis aitavad alguses raskena tundunud asjad kergeks ja meeldivaks teha. Tulemused on suurepärased. Vaja vaid tahta ja harjutada. Siinkohal ka Sulle, hea lugeja, 3 soovitust.

Esiteks õpi perfektselt esitlema 1-2 toosti, sünnipäevaõnnitlust, jõulusalmi, anekdooti või mõistulugu. Korda neid seni, kuni võid une pealt nendega esineda ja siis proovi igal võimalusel seda teha. Esine. Esine. Esine. NB! Lood peavad olema võimalikult lühikesed ja lihtsad, sest eriti suures seltskonnas on tähelepanu hoidmine inimestele suureks väljakutseks.

Teiseks õpi kohandama õpitud tekste nii, et need sobivad koha ja olukorraga. Näiteks üks nali. Ameeriklased külastasid Inglismaa lossi. Äkki tuleb üks vaim ja sosistab ühele ameeriklasele, et on elanud siin lossis üle 7000 aasta. Ameeriklane vastab kergendatult: “Oh kui tore, siis oskate te mulle kindla peale öelda, kus siin WC asub.” Nüüd kujuta ette, et oled näiteks Tallinnas, Klehni lossis saarlasest sõbra sünnipäeval. Kuidas oleks, kui vahetaks mõne tegelase selles pähe õpitud loos välja? Saarlased külastasid Klehni lossi. Äkki tuleb üks vaim ja sosistab Jürile kõrva, et on elanud siin lossis üle 7000 aasta. Jüri vastab kergendatult: “Oh kui tore, siis oskate te mulle kindla peale öelda, kus siin WC asub.”

Kolmandaks õpi selgeks mõned ilusad pöördumised ja lõpetused – KA kõnemudel. Ei, enne, kui ma selle nipi Sulle avaldan, tahan siinkohas tänada Tallinna Rahvaülikoolis minu avaliku esinemise koolitusel osalenud vene rahvusest noormeest. Nimelt selleks, et talle vastust mitte võlgu jääda, mõtlesin välja selle skeemi, mida nüüd ka Sulle õpetan. Noormees rääkis, et neil on suur ettevõte ja pea iga päev 1-2 sünnipäevalast. Ta sooviks öelda neile midagi enamat, mitte ainult palju õnne. Vene keeles on palju ilusaid sünnipäevaluuletusi, kuid eesti keeles ei leia ta kuskilt piisavalt ilusaid soove. Jah... ka mina mitte. Mõtlesin siis ja mõtlesin ja jõudsin sellise mudelini, mida nüüd juba mitu aastat õpetan.

KA kõnemudel

  • Pöördumine (Hea sõber! Armas kaaslane! Mul on väga hea meel Sind tervitada kõigi ... /kelle/ poolt + tänu /mille eest?/)
  • Sisu (aktuaalne ajaleheartikkel vm uudis; fakt ajaloost (kui oled näiteks ajaloohuviline), koosveedetud ajast, lapsepõlvest; mõistulugu vms iseseisev tekst, mis kuidagi saaks haakuda, selle inimese/grupiga, kelle poole pöördud, või siis suudad seda pöördumise- ja lõppsõnaga sobivalt siduda)
  • Lõppsõna (Soovin, et Sinul/meil/teil oleks alati... ja tänada Sind ... /mille eest?/) Tänan!

Mudel on küll klassikalise kõne osadest koosnev, kuid eelkõige sisu ja lähenemine on erinevad. Mõned näited mudeli kasutamisest.

1. Õnnesoov uudist kasutades. Õnnitled oma ametnikust kaaslast, kes igapäevaselt suuri otsuseid vastu võtab.

P: Hea sõber Ants! Mul on väga hea meel Sind Sinu ümmargusel tähtpäeval tervitada ja rõõm, et näed sama värske ja rõõmus välja, kui 30 aasta eest, kui koos ülikoolipinki istusime.

S: Lugesin täna hommikul ajalehest, et Elva linnavalitsus keelas linna avalikus ruumis alkoholi tarbimise. Justiitsminister Andres Anvelt aga peab selliseid avalikus ruumis alkoholi tarbimist piiravaid määrusi poliitiliseks omakasuks ja nimetab sellist käitumist õigusriigile sobimatuks.

L: Soovin, et Sinu vastuvõetud otsused ei kannataks kunagi kriitika all ja oleks endiselt edulised. Tänan, et oled minu elus kui hea sõber, kaaslane ja nõuandja!

2. Toost anekdooti kasutades veiniõhtul blondide naistega.

P: Kallid naised!

S: Blondiinide päeva pidi olema lihtne sisustada. Anna talle paberilehe, mille mõlemale poolele on kirjutatud ,,vaata teisele poole!'' ja päev mureta.

L: Loodan, et kellelgi isegi ei tule pähe, meile kunagi nii igavaid tegevusi välja mõelda. Tõstame klaasid huvitavate naiste huvitavate päevade terviseks! Proosit!

3. Toost anektooti kasutades saarlasest sõbra sünnipäeval Klehni lossis. Mäletad seda lugu? Proovime sellele lisada siin pöördumise ja lõppsõna, natuke teksti kohandada.  

P: Meie hea seltsimees ja sõber Jüri! (Mõttepaus)

S: Saarlased külastasid kord Klehni lossi. Jah, seda sama siin. (paus) Äkki tuli üks vaim ja sosistas Jürile kõrva, et on elanud siin lossis üle 7000 aasta (natuke hirmutav sosin). Uhuuuuu... Jüri aga, (paus) julge saaremaa mees, (paus) ei olevat aga mitte ehmatanud, vaid vastanud kergendatult: “Oh kui tore, siis oskad mulle kindlasti öelda, kus siin WC asub.”

L: Tõstame klaasid meie sünnipäevalapse ja sõbralike vaimude auks! Proosit!

Mudelit võib igal moel kohandada vastavalt oskustele ja vajadusele. Tänu võib pöördumisest ära jätta ja nimetada vaid lõppsõnas või vastupidi. Oluline on mõista, et selleks, et suurepäraseid õnnesoove ja tooste leida, ei ole vaja spetsiaalseid netilehekülgi otsida vaid neid on võimalik ka ise edukalt koostada. Nii saavad need alati olema originaalsed ja huvitavad! Lisa saab lugeda raamatust: “Avalik esinemine. Lugude jõud ja kasutamine."

Katrin Aedma,
esinemiskoolitaja/konsultant,
Katrin Aedma profiblogi