Saata printerisse

Kinnisasja müügist ei tekkinud reaalset kasu, kas peab esitama tuludeklaratsioni?

Mitteresident müüs mõned aastad tagasi Eestis asuva kinnisasja. Tuludeklaratsioon jäi aga toona esitamata, sest reaalset kasu tegelikult ei tekkinud. Ostuhinna ja müügihinna järgi tekkis küll väike kasum, reaalsuses on aga soetusmaksumus müügihinnast oluliselt suurem, sest kinnisasjale tehti olulisi parendusi (remonditööd), mis kasumi täies ulatuses ära nullisid. Tegelikult on soetusmaksumus müügihinnast isegi oluliselt suurem. Kõikide parenduste kohta on dokumentatsioon olemas. Tekkida võivate ebameeldivuste pärast on siiski soov deklaratsioon nüüd esitada. Kas seda peaks tegema müügihetkel kehtinud deklaratsioonivormil või hetkel kehtival vormil? Samuti kas kinnisasjale tehtud kulutused on vaja lisadena koos deklaratsiooniga esitada?

Vastab MTA spetsialist Eha:


TuMS § 44 lg 4 alusel mitteresident on kohustatud esitama maksustatava kasu kohta Maksu- ja Tolliametile tuludeklaratsiooni. Kui võõrandati kinnisasi, esitatakse tuludeklaratsioon kuu aja jooksul pärast kasu saamist. Tuludeklaratsioon esitatakse Maksu- ja Tolliameti piirkondlikule struktuuriüksusele.

Kasu vara müügist on müüdud vara soetamismaksumuse ja müügihinna vahe. Maksumaksjal on õigus kasust maha arvata vara müügiga otseselt seotud dokumentaalselt tõendatud kulud (TuMS § 37).

Valem maksustatava kasu leidmiseks on järgmine:

Müügihind – soetamismaksumus – müügiga seotud kulud = maksustatav kasu.

Seega kui maksustatavat kasu ei teki, ei ole vaja ka tuludeklaratsiooni esitada.

Tuludeklaratsiooni lisadokumente esitatakse siis, kui Maksu- ja Tolliamet neid palub esitada.