Saata printerisse

Ilmus veebiajakirja Pluss novembrinumber!

Ilmunud on veebiajakirja Pluss 2016. aasta viies number.

Käsitleme selles põhjalikult kasutatud sõiduautode ostu ja müügi käibemaksuga maksustamist – see teema ei kaota oma aktuaalsust kunagi, sest maksuküsimused pole kergete killast. Selgitame konkreetsete näidete varal käibemaksu arvutamise ja deklareerimise korda, kui sõiduki ostu- ja müügitehingu üks pool on teisest Euroopa Liidu liikmesriigist.

Tuletame veel meelde mõned lihtsad tõed, mida pakendiandmete kogumisel kindlasti silmas pidada, et arvestus õige saaks. Tänavu oli pakendiaruannete esitamise tähtaeg 1. september. Selleks ajaks pidid kõik pakendiettevõtted ja taaskasutusorganisatsioonid oma pakendiaruande registrile edastama.

Pakendiseaduse muutmine on aga taas aktuaalne teema. Seekord on tähelepanu all õhukesed kilekotid, mida praegu igaüks meist saab suuremate kaupluste kassades tasuta võtta. Just see tasuta kilekottide kassas jagamine tahetaksegi mõne aasta pärast ära keelata, et säästa loodust ja vähendada mõttetut raiskamist.

Igal juhul tahab riik selle sammuga öelda, et igasugune pakendikasutus on meie kõigi mure, mitte üksnes tootjate ja pakendajate vastutusala, kes juba üle kümne aasta on pidanud pakendiaruandeid esitama ja paar aastat neid ka auditeerida laskma.

Muidugi saavad seaduseelnõu järgi kohustusi juurde ka pakendiettevõtjad. Nimelt peavad nad üle 100-ruutmeetrise pindalaga kaupade või toodete müügikohas hakkama pidama arvestust tarbijatele müüdavate ja tasuta antavate õhukeste plastkottide kohta ning esitama andmed pakendiregistrisse.

Novembrikuu Plussis tutvustame ka üht vähetuntud komisjoni, mis lahendab Tallinnas üürilepingutega seotud vaidlusi, tehes seda kiiresti ja ilma et tuleks maksta riigilõivu. Üürikomisjoni otsus on vaidluspooltele täitmiseks kohustuslik.

„Raamatupidamise praktika“ rubriigis vaatame põhivara müüki kahjumiga. „Vajaliku näidise“ all aga toome välja paar näidet sularaha ja kohustiste inventuuri vormistamise kohta, sest aasta hakkab lõppema ja just õige aeg on kavandada inventuure.

Muidugi leiate ka seekordsest Plussist nagu alati uudised, huvitavamad kohtulahendid, uuemate seaduste kokkuvõtte ning meie tellijate küsimused ja asjatundjate vastused neile.

Veebiajakirja Raamatupidamisuudised Pluss nr 5, 2016 saate lugeda siit.