Saata printerisse

Laps annab vanemale tööturul eelisseisundi

Rasedad ja väikelaste vanemad on töölepingu seaduse järgi teiste töötajatega võrreldes mitmes mõttes eelisseisundis, ent samas ei loeta asjade sellist korraldust ebavõrdseks kohtlemiseks.

Artiklis vaatame õigusi, mida väikelaste vanematele ja rasedatele on seadusega antud, kui tööandja soovib nendega sõlmitud töölepingut muuta või üles öelda, samuti tööd ümber korraldada või lähetusse saata.

Töölepingu seadus (TLS) kehtestab tööandjale töövõtja suhtes teatud piirangud juba lepingueelsetel läbirääkimistel (TLS § 11). Nii ei tohi tööandja nõuda tööle soovijalt andmeid, mille vastu tal puudub konkreetse tööga seoses õigustatud huvi – seega pole tööandjal õigust esitada küsimusi töösoovija pereplaneerimise, laste arvu jms kohta.

Õigus kergemale tööle

Tööandja peab väikelapse vanema ja raseda töölepingu muutmisel väga hoolikalt arvestama töölepingu seaduses toodud nõuetega. Kui üldiselt saab töölepingut muuta ainult poolte kokkuleppel, siis TLS-i § 18 lg 1 sätestab, et rase ning rasedus- ja sünnituspuhkuse õigust omav töötaja võib nõuda oma terviseseisundile vastavat tööd – seega on tööandjal kohustus töölepingut muuta.

Terviseseisundile sobivat tööd saab nõuda:

  •  rase;
  •  töötaja, kellel on õigus rasedus- ja sünnituspuhkusele, kusjuures ei ole oluline, kas töötaja seda puhkust kasutab.

Sellest, milliseid töötingimusi saavad rase ja väikelapse vanem tööandjalt nõuda ja kuidas on seaduses reguleeritud nende puhkuse pikkus, võib lugeda peagi ilmuvast ajakirja Raamatupidamisuudised nr 7, 2016. Paketi „Raamatupidamisuudised" saab praegu tulevaks aastaks tellida soodushinnaga. Jõulueelse kampaania kohta leiab täpsemat infot aadressilt http://rup.ee/tellimine