Saata printerisse

Üürnik võib kahju käsitleda tüüptingimusena

Kas lepingu lõpetamisega kaasneva kahju hüvitamist saaks käsitleda tüüptingimusena?

Vastab Epp Lumiste, vandeadvokaat, LEADELL Pilv Advokaadibüroo

Riigikohus osundas lahendis nr 3-2-1-65-15, et äriruumi üürilepingu tingimuste tõlgendamisel eeldatakse lepingupartnerite võrdsust. See ei vähenda siiski üürniku võimalust vaidluse puhul taotleda üürilepingus sisalduva kahjuliku tingimuse käsitlemist tüüptingimusena.

Üldjuhul on üürileandja üürilepingu tingimused varem välja töötanud. Tavapäraselt sisaldab üürileping ka punkti, millega mõlemad pooled kinnitavad, et kõik tingimused on eraldi läbi räägitud ning vastavad poolte tegelikule tahtele. Seeläbi püüab üürileandja välistada üürniku võimaluse hiljem väita, et tegemist on tüüptingimustega.

Kui üürnik soovib mõne tingimuse osas läbirääkimisi alustada ning üürileandja keeldub, siis on üürnikul kaks võimalust. Ta

  •     võib jätta üürilepingu sõlmimata või
  •     proovida kohtuvaidluste raames hiljem tugineda väitele, et tegemist oli tüüptingimusega, mille sisu ta mõjutada ei saanud. Sellisel juhul peab üürnik tõendama, et üürileandja ei võimaldanud tegelikkuses konkreetse lepingutingimuse osas läbirääkimisi pidada.

Kokkuvõtteks tuleb rõhutada, et enne äriruumi üürilepingu sõlmimist tasub ettevõtjal põhjalikult tutvuda lepingutingimustega ja vajadusel rääkida üürileandjaga lepingu lõpetamist puudutavad sätted eraldi läbi. Sellega välditakse edaspidiseid üürilepingu ennetähtaegse lõpetamisega tekkida võivaid vaidlusi ja nendega seotud täiendavaid kulusid. Samuti on soovituslik lepingu lõpetamisel rääkida üürileandjaga läbi tema rakendatavate sanktsioonide maht (kahju hüvitiste suurused).