Saata printerisse

Kredex hõlbustab väikefirmadele ekspordi krediidiriski hindamist

Kredex Krediidikindlustus avalikustas väike-ettevõtetele mõeldud veebipõhise kalkulaatori, milles on võimalik arvutada kui palju läheb maksma üksikute eksporditehingute kindlustamine äripartnerite võimalike makseraskuste eest.

"Ekspordi kindlustuspoliisi maksumuse kalkulaator annab väikestele ettevõtetele ja ekspordiga alustajatele ülevaate sellest, kui palju läheb maksma üksikute kaubatehingute kindlustamine," ütles Kredex Krediidikindlustuse juht Meelis Tambla pressiteate vahendusel.

"Kui seni on kindlustamine olnud väiksemate ettevõtete ja alustavate eksportijate jaoks üsna kulukas ja mõnevõrra keeruline, siis nüüd saab iga ettevõte ise veebikalkulaatorist järgi vaadata, kui palju tema välisriiki saadetava kauba kindlustamine maksma võiks minna," lisas Tambla.

Kui välismaale saadetud kauba eest arvet ei tasuta, aitab kindlustus hüvitada suurema osa tekkinud kahjust, rääkis Tambla. "Suuremad ettevõtted on juba aastaid oma kaupu sel moel kindlustada saanud. Nüüd muutsime kindlustamise ka väiksematele ettevõtetele kättesaadavamaks - näiteks saab nüüd kindlustada ka üksikuid tehinguid."

Ekspordi kindlustusmakse teadasaamiseks on ettevõtetel nüüd võimalik sisestada Kredex Krediidikindlustuse kodulehel asuvasse kalkulaatorisse arve saava ettevõtte asukohariik, arve või tehingu suurus ning maksetähtaeg, mida soovitakse arvele anda. Nende andmete alusel näeb ettevõte kindlustusmakse võimalikku tasu ning kui see sobib, saab jätkata kindlustuslepingu sõlmimisega.

"Välisriikide tellijad soovivad sageli Eesti mõistes tavapärasest pikemaid maksetähtaegu. Kuna see on ettevõtetele täiendav risk - paneb raha laekumise ootele ega kindlusta arve tasumist – loobuvad paljud väiksed Eesti ettevõtteid taolistest tehingutest sootuks. Siin aitabki tehingu eelnev kindlustamine tagada, et juhul kui arvet ei tasuta, hüvitab kindlustus suurema osa tekkinud kahjust," rääkis Tambla.

Kredex Krediidikindlustus AS on riigile kuuluv kindlustusselts, mille asutasid 2009. aastal Sihtasutus Kredex ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium. Kredex Krediidikindlustus maandab ekspordi ja kodumaise müügiga seonduvaid ostjariske ja toetab seeläbi ettevõtete laienemist uutele eksportturgudele.