Saata printerisse

Euroopa Liidu kodanikud saavad internetikanalitele ligipääsu üle liidu

Euroopa Liidu kodanikud saavad juurdepääsu koduriigis tellitud veebisisuteenustele ka teistes EL-i riikides reisides.

Uued reeglid, mis parlament kiitis heaks neljapäeval toimunud hääletusel, eemaldavad olemasolevad piirangud, andes EL-i kodanikele võimaluse kasutada teenuseid nagu Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify, Deezer ka kõigis teistes EL-i riikides puhates, reisides või õppides, teatas Euroopa Parlamendi pressiteenistus. Uued reeglid kohalduvad võrgusisuteenuste suhtes, mida osutatakse rahalise tasu eest.

Võrgusisuteenuse osutaja võib kontrollida mõistlikke ja proportsionaalseid vahendeid kasutades, et tellija ei ole alaliselt kolinud elama teise EL-i riiki, kuna autoriõiguse litsentsid võivad liikmesriigiti erineda.

Elukohariigi tuvastamiseks võib võrgusisuteenuse osutaja kasutada näiteks tellija isikutunnistust, kommunaalteenuste arvet, mis seob tellija liikmesriigiga, avalikult kättesaadavate maksude tasumise andmeid või tellija internetiprotokolli (IP) aadressi kontrolli. Teenusepakkujad peavad tagama, et isikuandmete kasutamine on proportsionaalne ja seda tehakse üksnes elukohariigi tuvastamiseks.

Euroopa parlamendis heaks kiidetud määrus vajab EL-i Nõukogu ametlikku heakskiitu.

Liikmesriikidel on määruse jõustumisest alates üheksa kuud aega, et uued reeglid rakendada.