Saata printerisse

Ühendusesisene teenuse soetamine

Eesti käibemaksukohustuslasest ettevõte ostis Küprose  käibemaksukohustuslasest ettevõttelt 10 000 euro eest raudteeveoteenust. Tegemist oli kauba veoga Venemaalt Eestisse. Küprose ettevõte esitas arve käibemaksumääraga 0%. Kas see on õige, et Eesti ettevõte (teenuse saaja) peab Küprose ettevõttelt saadud teenust pöördmaksustama 20% käibemaksumääraga ja käibedeklaratsioonis deklareerima? Millised Eesti käibemaksuseaduse paragrahvid käsitlevad ühendusesisest teenuse soetamist? Kas see on oluline, et teenus ei alanud teenuse müüjariigis?

Vastab Ain Ulmre, maksude osakonna peaspetsialist, Maksu- ja Tolliamet:

Kõik teenuste käibe tekkimise koha määramise reeglid on sätestatud Eesti käibemaksuseaduse §-s 10. Tõepoolest on üldine põhimõte (sätestatud käibemaksuseaduse § 3 lõike 4 punktis 2), et kui Eesti käibemaksukohustuslane saab Eestis maksukohustuslasena registreerimata teise Euroopa Liidu liikmesriigi käibemaksukohustuslaselt teenuse, mille käibe tekkimise koht vastavalt §-le 10 on Eesti, siis peab teenuse saaja teenuse ise maksustama pöördmaksustamise põhimõtte järgi ja deklareerima selle käibedeklaratsioonis sarnaselt teie toodud näitega. Tuleb siiski arvestada, et enda välja arvutatud käibemaksusumma saab samal ajal ka sisendkäibemaksuna maha arvata ainult siis, kui teenus saadakse oma maksustatava käibe tarbeks. 

Pöördmaksustamine ja saadud teenuse deklareerimine toimub siiski ainult juhul, kui teenus maksustatakse Eestis 20%-se käibemaksuga. Kui aga teenus maksustatakse Eestis 0%-se käibemaksuga või selle käive on seaduse § 16 kohaselt maksuvaba, siis sellise teenuse saamisel välisriigi ettevõtjalt seda Eestis pöördmaksustama ei pea.

Käibemaksuseaduse § 15 lõike 4 punktis 10 on kirjas, et kauba importimisega seotud kaubaveoteenus, sellise kaubaveoteenuse korraldamise teenus või sellise kaubaveoga seotud kõrvalteenused maksustatakse käibemaksumääraga 0%, kui nimetatud teenuste kulu on arvatud imporditava kauba maksustatava väärtuse hulka. Seaduse § 13 lõike 1 kohaselt moodustavad imporditava kauba maksustatava väärtuse selle tolliväärtus koos kõigi importimisel tasumisele kuuluvate maksudega peale käibemaksu ning muud kauba sihtkohta toimetamisega seotud kulud, sealhulgas tolliväärtusesse arvamata vahendustasu, pakkimis-, veo- ja kindlustuskulud kuni esimese sihtkohani Eesti territooriumil. Selle esimese sihtkoha all peetakse silmas kohta, kus toimub kauba vabasse ringlusse lubamise tolliprotseduurile suunamine.  

Kui Küprose käibemaksukohustuslane osutab Eesti käibemaksukohustuslasele teenuse, milleks on kaubavedu Venemaalt Eestisse või kaubaveo korraldamine Venemaalt Eestisse ning kui vedu lõpeb kohas, kus toimub kauba vabasse ringlusse suunamine, on kogu teenus maksustatav nullmääraga ning Eesti käibemaksukohustuslane ei pea Küprose ettevõttelt saadud teenust pöördmaksustama ja käibedeklaratsioonis deklareerima. Kuigi teenuse käibe tekkimise kohaks on Eesti vastavalt käibemaksuseaduse § 10 lõikele 1, rakendub sellele nullmäär seaduse § 15 lõike 4 punkti 10 järgi. Kui pärast kauba vabasse ringlusse lubamist veetakse kaup vabasse ringlusse lubamise kohast lõplikku sihtkohta, siis see osa veost või selle veo osa korraldamine ei ole enam kauba importimisega seotud (sest kaup juba ongi imporditud), maksustatakse Eestis 20% käibemaksuga ning Küprose ettevõttelt teenuse saamise korral peab saaja selle pöördmaksustama ja käibedeklaratsioonis deklareerima.