Saata printerisse

Hüpoteegiga korteri väljaüürimine

Mul on hüpoteegiga korter, mille soovin anda oma ettevõtte kasutusse ning hakata seda välja üürima. Kuidas oleks niisuguses olukorras kõige mõistlikum ja kasulikum käituda? Oleks hea, kui saaks ettekirjutuse selle kohta, mida teha erinevate võimaluste korral, et juriidiliselt oleks kõik õige.

Vastab Anne-Jana Prantsuzova, juriidiline konsultant, Donoway Eesti:

Kui korter antakse ettevõttele kasutusele tasuta, ei teki teil kui eraisikul maksukohustust. Kui annate üürile (tasu eest) eraisikuna ning ettevõte tasub teile ka teatud üürisumma, tuleks seda tuludeklaratsioonis deklareerida ja tulumaksu tasuda. Kui üürileping on sõlmitud ettevõttega, siis ettevõte peab tulumaksu kinni pidama üüri brutosummast (v.a kommunaalkulud ja muud kõrvalkulud). Teile kui eraisikule tagastatakse tuludeklaratsiooni alusel 20% üüritulult enammakstud tulumaks.

Vastavalt tulumaksuseaduse §-le 391 võlaõigusseaduse tähenduses arvatakse tuludeklaratsioonis eluruumi üürilepingu alusel saadud üürist (§ 16 lg 1) üürimisega seotud kulude katteks maha 20% (kusjuures mahaarvamine tehakse dokumentaalsete tõenditeta üürimisega seotud kulude kohta).

Juhul kui tegemist on eluasemelaenuga ning kui olete iga-aastaselt makstud intressidelt tulumaksu tagasi saanud, võib korteri väljaüürimine vähendada tulumaksu tagastusele kuuluvat summat. Üürimisega seoses võivad muutuda ka laenumaksete ja kindlustusmaksete suurused (neid küsimusi peaks pangas täpsustama).

Korteri müük, mis on kas tervelt või osaliselt ettevõttele üürile antud, võib kaasa tuua maksude tasumise kohustuse.

Kui ettevõte üürib korteri välja, maksustatakse tehing vastavalt sellele, kas ettevõte on käibemaksukohustuslaseks registreeritud või mitte.