Saata printerisse

Leedu: sünkroniseerimisega viivitamine ohustaks energiajulgeolekut

Leedu energeetikaministri Žygimantas Vaičiūnase sõnul tuleks Balti elektrivõrk Lääne-Euroopaga sünkroniseerida kiiremas korras, vastasel juhul võib see kahjustada energiajulgeolekut.

"Saame aru, et me ei saa oodata, sest 2025 on viimane tähtaeg, mil peame projekti ellu viima," ütles Vaičiūnas raadiousutluses.

"Ei oleks hea, kui me viivitame ja Vene pool valmistab oma süsteemi lahtiühendamiseks ette. See tekitaks võimaluse energeetikaga survestamiseks. Näeme Venemaal tehtavaid tehnilisi samme ning seega peame olema valmis isolatsioonis töötama," rääkis minister.

Ministri sõnul tahab Eesti sünkroniseerida Balti elektrivõrgu Põhjamaadega, ent see oleks kulukam ja ajamahukam kui sünkroniseerimine läbi Poola.

"Oleme Eesti seisukohast teadlikud, selle kohaselt oleks sünkroniseerimine Põhjamaadega Eestile kasulikum. See tähendab aga, et me ei saaks sünkroniseerimist lõpule viia enne 2030. aastat. See ohustaks energiajulgeolekut. Me ei räägi vaid hinnast, vaid ka võimalusest, et kogu süsteem lülitatakse välja. Me ei saa selliseid riske võtta," hoiatas Vaičiūnas.

Leedu valitsuse seisukoht on, et sünkroniseerimiseks piisab ühes Leedu ja Poola vahelisest LitPol-ühendusest ning seda toetab ka Poola valitsus. Samas on selle vastu aga Eesti. Euroopa Komisjoni hinnangul on kõige optimaalsem sünkroniseerida kasutades kahte LitPol ühendust, kuid teise ühenduse rajamise vastu on Poola.