Saata printerisse

Rahanduskomisjon toetas FIE-dele soodsama maksukeskkonna loomist

Riigikogu rahanduskomisjon toetas 19. septembri istungil füüsilisest isikust ettevõtjatele (FIE) soodsama maksukeskkonna loomist, mis sarnaneks äriühingule esitatavate reeglitega.

"Elu on näidanud, et senised reeglid ei hoogusta füüsilisest isikust ettevõtjate tegevust, vaid hoopis pärsivad," ütles riigikogu rahanduskomisjoni esimees Mihhail Stalnuhhin pressiteate vahendusel. Tema sõnul laiendab eelnõu FIE-dele äriühingu töötajatele kehtestatud maksusoodustusi ja sotsiaalseid tagatisi.

Muudatuste mõju riigieelarvele on 1,3 miljonit eurot. Tulumaksuseaduse muudatustega nähakse ette ka kohalikele omavalitsustele kantava tulumaksuosa järk-järguline suurendamine seniselt 11,6 protsendilt 11,9 protsendini.

FIE on üldjuhul väikeettevõtlusega tegelev inimene, kes pakub enda nimel kaupu või teenuseid ning saab selle eest tasu. Praegu on Eestis enam kui 31 000 FIE-t. Teenitud ettevõtlustulult peab FIE tasuma sotsiaalmaksu, mille maksmisele on kehtestatud nii alam- kui ka ülempiir.

Eelnõu kohaselt vähendatakse FIE sotsiaalmaksu ülempiiri 15-kordselt töötasu alammäärade aastasummalt 10-kordsele. Käesoleval aastal on ülempiir 27 918 eurot, muudatuse järgselt väheneb see summa 18 612 euroni. Seega väheneb ülempiir 33 protsenti.

Haigestumise korral antakse FIE-le võimalus vähendada oma sotsiaalmaksu miinimumkohustust päevade võrra, mil ta oli ajutiselt töövõimetu. Lisaks saab FIE õiguse arvutada endale 2 kuni 8 haiguspäeva kohta arvestuslik haigushüvitis ja arvata see maha sotsiaalmaksuga maksustatavast ettevõtlustulust.

Maksukeskkond muutub soodsamaks ka põhikohustusena õppimisega tegelevatele FIE-dele, kes vabastatakse sotsiaalmaksu miinimumkohustusest ja sotsiaalmaksu avansilise makse tasumisest, samuti antakse võimalus teha ettevõtlustulust rida maksustamata kulu.

Rahanduskomisjon otsustas saata valitsuse algatatud sotsiaalmaksuseaduse ja tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu esimesele lugemisele riigikogu täiskogu istungile 27. septembril ja tegi ettepaneku esimene lugemine lõpetada.