Saata printerisse

Riik tunnistab ebaõiglust töötushüvitise suuruse arvutamisel

Sotsiaalministeerium tunnistab, et töötuskindlustushüvitise suuruse arvutamisel võib tekkida ebaõiglane olukord, kui inimene on kasvõi lühikest aega töötanud mõnes teises Euroopa riigis.

Õiguskantsler Ülle Madise asus augustis uurima, kuidas arvutatakse Eestis töötukindlustushüvitist, kuna see ei pruugi olla kooskõlas Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrusega.

Õiguskantsleri poole pöördus inimene, kellele maksti tulenevalt töötuskindlustuse seadusest miinimummääras töötuskindlustushüvitist põhjusel, et ta töötas lühikest aega teises Euroopa riigis.

„Kui ta poleks väljaspool Eestit töötanud, oleks tema hüvitis olnud suurem. Seesugune tulemus ei pruugi olla kooskõlas Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrusega sotsiaalkindlustussüsteemide koordineerimise kohta,“ märkis Madise.

Näiteks kui inimene on töötanud viimase kolme aasta jooksul 30 kuud Eestis pagarina, seejärel ühe kuu Soomes müüjana ja pärast seda viis kuud Eestis kondiitrina, on tal Eestis töötuks jäämisel õigus saada töötuskindlustushüvitist, mille suurus arvutatakse viimases töösuhtes teenitud palgast lähtudes.

Sotsiaalministeerium tunnistas, et kehtiv valem võib tekitada ebaõiglase olukorra üksikutel juhtudel, näiteks olukorras, kus inimene on pikalt töötanud Eestis, seejärel lühikest aega lepinguriigis ning viimati enne töötuks jäämist lühikest aega jällegi Eestis.

„Seetõttu analüüsime võimalusi, kuidas töötuskindlustuse seadust ning selles sätestatud töötuskindlustushüvitise suuruse arvutamise valemit muuta,“ kirjutas tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski reedel vastuses õiguskantslerile.