Saata printerisse

Euroopa Keskpank kaalub võlaostuprogrammi jaanuarist poole võrra vähendamist

Euroopa Keskpank (ECB) kaalub oma võlaostuprogrammi jaanuarist vähemalt poole võrra vähendamist, jätkates programmi seejuures vähemalt üheksa kuud, ütlesid aruteluga seotud ametnikud Bloombergi vahendusel.

Kvantitatiivse lõvendamise (QE) 30 miljardile eurole kuus vähendamine on teostatav, sõnasid anonüümseks jääda soovivad ametnikud. Kuigi keskpankurid ei ole üksmeelel programmi lõppemise osas, peetakse programmi jätkamist septembrini nende sõnul sobivaks kompromissiks.

Ametnike sõnul on Mario Draghi juhitud keskpankurid aina kindlamad, et 26. oktoobril jõutakse kokkuleppele juba kaks ja pool aastat kestnud programmi tuleviku osas. Samas on mõned neist mures, et inflatsioon on endiselt liiga aeglane.

Keskpanga peaökonomist Peter Praet on mitmel korral vihjanud, et tema hinnangul peaks QE jätkuma väiksemas mahus pikemat aega, et viia inflatsiooni lähemale ECB eesmärgile, mis on veidi alla 2 protsendi. Sel nädalal ütles ta ka, et tuleks avalikustada plaanid, kuidas programmi raames ostetud võlga reinvesteeritakse.

Hiljuti ütles Draghi Washingtonis, et ECB lubadus hoida intressimäärad madalal ka pärast võlaostuprogrammi lõppu on väga tähtis.