Saata printerisse

Luminor: tööhõivet mõjutas enim lühiajaline töötus ja ehitussektor

Tööhõive määr tõusis 2017. aasta kolmandas kvartalis viimase 20 aasta kõrgeima tasemeni 68,3 protsendini; Luminori peaökonomisti Tõnu Palmi sõnul mõjutab tööhõivet enim lühiajalise töötuse langus ning ehitussektori aktiivsus.

"Kiire ja laiemapõhjalise majanduskasvuga on süvenenud ka tööjõunõudlus. Hõive kerge kasv jätkub tööjõunõudluse toel, tööturu aktiivsusele viitavad lisaks hõive statistikale palgasurve ja vabade töökohtade arv," ütles Palm BNS-ile.

Tema sõnul on tööpuuduse määra jõulist langust kolmandas kvartalis mõjutas enim lühiajalise töötuse arvu – vähem kui kuus kuud töötud – langus. Ka aastatagusega võrreldes on enim langenud lühiajaline töötus, mis viitab kõrgele aktiivsusele.

"Lühiajaliste töötute arv kahanes kolmandas kvartalis võrreldes eelnevaga pea 10 000 töötu võrra. See on tavapärasest sesoonsusest selgelt suurem langus. Esimeseks põhjuseks on ehitussektori kõrge aktiivsus ning töökäsi on puudu, samuti on hakanud kasvama laiemapõhjaliselt töötlev tööstus, mis vajab lisatööjõudu," ütles Palm ja lisas, et tööjõunõudlust on mõjutanud ka Eesti Euroopa Liidu eesistumise periood.

"Mis puudutab tööhõive määra kasvu viimasel aastal, siis enim on kasvanud just naiste tööhõive määr vanusegrupis 25-54 aastat," ütles Palm.

Statistikaamet teatas teisipäeval, et tööjõus osalemise määr püsis teise kvartali viimaste aastate kõrgeimal tasemel, kuid suvisele ajale iseloomulikult töötus kolmandas kvartalis kahanes ja hõive kasvas, andes tulemuseks viimase 20 aasta kõrgeima tööhõive määra.