Saata printerisse

Avalik sektor kavatseb tuleval aastal täielikult e-arvetele üle minna

Kuigi avaliku sektori eesmärk on minna 2018. aastal täielikult üle e-arvete kasutamisele, ei ole suur osa avalikust sektorist veel e-arvete vastuvõtmise võimekust loonud.

"Avaliku sektori asutustel on kohustus e-arveid vastu võtta juba selle aasta märtsist, kuid kahjuks suur osa ei ole praeguseks endale võimekust loonud. Meie esimene eesmärk on teavitada asutusi, kes seadust veel ei järgi ning toetada neid e-arvete kasutamisele üleminekul koostöös avaliku ja erasektori esindajatega," ütles rahandusministeeriumi asekantsler Raigo Uukkivi pressiteate vahendusel.

Aastas saadetakse avaliku sektori asutustele miljon arvet. E-arvetena saadetakse 24 protsenti kõigist arvetest. Keskvalitsuse asutustest on 90 protsenti loonud endale võimekuse võtta vastu e-arveid. Muus avalikus sektoris on see osakaal 40 protsenti. Eesmärk on aga avalikus sektoris minna üle täielikule e-arvete kasutamisele aastal 2018.

"Masintöödeldav arveldamine on Euroopa tulevik. Eesti on saanud ülemaailmselt tuntust e-riigina. Samas on meil arvete vahetus jäänud kinni pdf-arvetesse. Neid on küll lihtne e-kirja teel vahetada, kuid tegelikkuses ei võimalda need raamatupidajate käsitöö mahtu olulisel määral vähendada," ütles Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu tegevjuht Jüri Jõema.

Kehtiva raamatupidamise seaduse kohaselt on kõik avaliku sektori asutused kohustatud looma võimekuse võtta tarnijatelt vastu e-arveid alates 2017. aasta 1. märtsist. Eesmärk on muuta e-arvete kasutamine võimalikult mugavaks, soodustades seda, et kõik avalikule sektorile esitatavad arved oleksid e-arve kujul. E-arvete kasutuselevõtmine vähendab nii selle esitaja kui ka vastuvõtja kulusid.