Saata printerisse

Ületundide tasustamist puudutav juhend tuleb teha üheselt mõistetavaks

Tööinspektsiooni kehtivast töö- ja puhkeaja juhendist jääb mulje, nagu tuleks töötajale maksta ületundide puhul töötasu nii ületundide eest kui ka vaba aja eest. Kaubanduskoja hinnangul on selline käsitlus vastuolus töölepingu seadusega ning seetõttu tegime tööinspektsioonile ettepaneku juhendit muuta.

Juhendis oleva näite kohaselt teeb töötaja reedel neli ületundi ning juhendis on selgitatud, et sellisel juhul makstakse talle 12 tunni eest kokkulepitud töötasu ühekordselt. Vaba aega antakse töötajale esmaspäeval neli tundi, aga seejuures makstakse talle ikkagi töötasu kogu selle tööpäeva ehk kõigi kaheksa tunni eest. Seega jääb mulje, nagu töötajale makstaks töötasu ka vaba aja eest.

Töölepingu seaduse järgi hüvitab tööandja ületunnitöö vaba ajaga ületunnitöö ajaga võrdses ulatuses, kui ei ole kokku lepitud ületunnitöö hüvitamist rahas. See tähendab, et kui töötajale antakse ületundide eest vaba aega, ei ole ette nähtud, et töötaja saaks ka eraldi kompensatsiooni või hüvitist ületundide eest. Seega olukorras, kus ületunnid on hüvitatud vaba ajaga, saab töötaja kuu lõpus oma tavapärast palka.

Kaubanduskoja liikmetele on jäänud mulje, justkui tööinspektsioon kohaldab seadust selliselt, et töötajale antakse ületundide eest vaba aega ning kokkulepitud töötasu makstakse nii ületundide eest kui vaba aja eest. Selliselt tekiks töötajale topeltkompensatsioon, sest töötaja saaks ületundide tegemise eest tasulist vaba aega. See põhimõte on aga seadusega vastuolus, mistõttu tegi koda tööinspektsioonile ettepaneku juhendit selles osas muuta.