Saata printerisse

Kredex laiendab tehnoloogialaenu kõikidele tööstusinvesteeringutele

Kredex laiendab tehnoloogialaenu instrumendi kõigile tööstusinvesteeringutele ning suurendab ekspordilaenu maksimumsumma 15 miljoni euroni.

"Tehnoloogialaenu nimetame ümber tööstuslaenuks. Selle tehnilise muduatuse sisuline muutus väljendub selles, et laiendame laenu sihtotsatarvet. Kui seni sai laenu eest ainult masinaid ja seadmeid, siis edasi rahastame kõiki tööstusettevõtete investeeringuid," ütles Kredexi juht Lehar Kütt pressiteate vahendusel.

"Tugev tööstussektor loob majanduskasvuks olulised eeldused ja võimalused ka teiste sektorite arenguks. Seega on oluline kõrvaldada tööstussektori ees seisvad kitsaskohad, sealhulgas parendada finantskapitali kättesaadavust. Tehnoloogialaenu uuendamine on ka osa eelmise aasta lõpul vastu võetud tööstuspoliitika teekaardi ehk rohelise raamatu elluviimisest," ütles ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo.

Teise tehtava muduatusena tõi Kredexi juht välja ekspordilaenu maksimumsumma suurendamise 15 miljoni euroni. "Ekspordilaenu maksimumsumma tõstame 15 miljoni euroni välisostja kohta. Neid ei tule iga päev, aga kui ka mõni sellises mahus projekt aastas ära teha, siis on see väga oluline," lisas Kütt.

Lisaks plaanib Kredex teha muudatusi alustavatele ettevõtetele ja innovatsiooniprojekte rahastavate finantsinstrumentide osas.

Tehnoloogia- ehk tööstuslaen aitab suurendada ettevõtte tootlikkust. Tehnoloogialaen on suunatud ekspordile orienteeritud tööstusettevõtetele, kes tegelevad töötleva tööstuse, mäetööstuse, elektrienergia tootmise, ülekande ja jaotuse ning jäätmetöötluse ja -kõrvaldusega, mistõttu saab tulevikus laenutoote nimeks tööstuslaen.

Laenuga on võimalik rahastada panga või liisinguandja poolt nõutavat projekti omafinantseeringu osa. Laenusumma on kuni 2 miljonit eurot, kuid mitte rohkem kui 40 protsenti projekti maksumusest.