Saata printerisse

Tõniste: ei osatud prognoosida piirikaubanduse mõju

Rahandusminister Toomas Tõniste hinnangul ei osataud õigesti prognoosida aktsiiside tõustes kasvava piirikaubanduse mõju maksulaekumistele.

"Ma olen seda meelt, et ei osatud õigesti hinnata piirikaubandusega seotud riski laekumistele. Ja me ei räägi siin ainult Läti-suunalisest piirikaubandusest, vaid me räägime kindlasti ka põhjasuunalisest ehk meie Soome ostuturistidest, kelle ostud siin on tunduvalt vähenenud, kuna Eesti on läinud kallimaks," ütles Tõniste riigikogu infotunnis küsimustele vastates.

"See sõnum, mis meilt välja läheb, et meil läheb kõik muudkui järjest kallimaks ja hinnad tõusevad, võimendub kindlasti ka teisel pool lahte. Kindlasti on nendel aktsiisitõusudel, mis minu hinnangul on ületanud sellise taluvuse piiri, mõju majandusele laiemalt. Nagu me täna näeme, minnes sinna ostma alkoholi, tangitakse ka oma autopaak kütust täis, ostetakse muid toidukaupu, ehituskaupu ja ka tarbitakse teenuseid," rääkis rahandusminister.

"See on murettekitav trend. Ma olen seda meelt, et see, et piirikaubandus üldse tekkis, on suur mõtlemise koht ja võib-olla meile laiemalt ka hea õppetund, et asi ei käi nii, et muudkui aga tõstame makse ja selle võrra laekub rohkem raha, vaid kuskil on see taluvuse piir. Ma arvan, et see on laiem sõnum, millega me peaksime kõik arvestama," lisas ta.

Möödunud nädalal teatas rahandusministeerium, et möödunud aastal langesid alkoholiaktsiisi eelarvetulud 12,8 protsenti ehk 32,5 miljonit eurot. Kokku moodustasid alkoholiaktsiisi tulud 221,7 miljonit eurot, mis on 19,8 protsenti ehk 54,8 miljonit vähem kui eelarves planeeritud.