Saata printerisse

Dividendide liikumine kontsernis

Tütarettevõttel ja emaettevõttel on sama majandusaasta. Kuna sellise süsteemiga tütarettevõtte dividende emaettevõttele makstes seisab raha emaettevõttes peaaegu aasta, enne kui raha konkreetsele omanikule jõuab, siis on meile soovitatud muuta emaettevõtte majandusaasta.

Näiteks ema majandusaasta algab 01.07 ja tütarettevõttel jääb majandusaastaks kalendriaasta. Sel moel jõuab tütarettevõte aruande esitada ja dividendid välja kuulutada, mis jäävad emaettevõtte selleks hetkeks lõppeva majandusaasta tuludesse. Kuna tegu on konsolideeritud aruandlusega, kas siis peaks tütarettevõte koostama majandusaasta lisaaruande emaettevõttega sama perioodi kohta? Et aruanded rida-realt kokku liita ja omavahelised tehingud elimineerida, ei näe me teist võimalust.

Kas see tähendaks tütarettevõttele kahte majandusaasta aruannet? Üks, mis esitatakse äriregistrile, ja teine, mis esitatakse emaettevõttele konsolideerimiseks?

Vastab vandeaudiitor Toomas Villems: Ma ei ole sellega hästi nõus, et kui ema- ja tütarettevõtte majandusaastad kattuvad, siis tütarettevõtte poolt emaettevõttele makstavad dividendid emaettevõttes aasta aega „jõude“ seisma peavad, liiatigi kui emaettevõte koostab konsolideeritud raamatupidamise aastaaruande.

Nimelt on äriseadustiku §-s 335 kirjas, et emaettevõtja, kes koostab konsolideerimisgrupi majandusaasta aruande, võtab kasumi jaotamise otsuse vastu konsolideerimisgrupi konsolideeritud aruannete alusel. Isegi kui konsolideeritud aruande koostamise kohustust pole ja selle koostamist vabatahtlikult vajalikuks ei peeta, saab emaettevõte tütarettevõtja välja kuulutatud dividendid oma omanikele edasi maksta identse aruandeperioodiga aastaaruande alusel, kui ta kajastab tütarettevõtte soetusmaksumuse meetodi asemel kapitaliosaluse meetodil.

Täismahus artiklit saate lugeda veebiajakirja Raamatupidamisuudised Pluss äsja ilmunud, selle aasta esimesest numbrist SIIT.