Saata printerisse

Palts: riigi investeeringuvõimekus on kuni 10 miljardit eurot

Suurärimees Tõnis Paltsi hinnangul ulatub Eestil laenude toel tehtav investeeringuvõimekus 10 miljardi euroni ja seda võimalust tuleks kasutada.

"Meil on investeerimise võimekus täna 5–10 miljardit ja me arutame, kas eelarve on nominaalses või strukturaalses tasakaalus," kirjutab Palts sotsiaalmeedias ja viitab olukorrale, kus tema hinnangul on Eesti laenuvõimekus 10 miljardit eurot, mis võib aga mõne aastaga kokku sulada.

"Näiteks tööjõumaksude vähendamine on investeering. Ja selleks, et seada sisse sotsmaksu lagi 2000 euro peale, võiks küll lasta eelarve viieks aastaks miinusesse – see on suurendada laenukoormust," selgitab Palts sotsiaalmeedias. "Tahaks, et lapsed elaksid hästi selles riigis. Tahaks, et praegu investeeritaks nende haridusse, tingimustesse, et vanemad saaksid efektiivselt töötada ja neid kasvatada."

"Olukorras, kus meie suurim probleem on IMF-i arvates väike tootlus, on eelarvetasakaaluga tegelemine sabotöörlus," kirjutab Palts ja väljendab kahetsust, et Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ministrid ei tegele asjaga. "Headel aegadel tuleb investeerida tulevikku, suurendage kas või teaduse eelarvet 50 miljoni võrra. Koolides on endiselt arvutite puudus."

"Teadusse investeerimine ja koolide parem varustamine ei kuumendaks mitte kuidagi majandust üle. RET-viirus on nakatanud kõik poliitikud ja ajakirjanikud – reformierakondlik eelarvetasakaalu viirus," märgib Palts, kelle hinnangul on eelarvetasakaalu poole püüdlemine sügavalt ühiskonda juurdunud ja seetõttu ei lähe ka alalhoidlikud poliitikud stereotüüpe muutma.