Saata printerisse

Alkoholitootjad: piirikaubanduse käivitas Reformierakonna valitsus

Riigikogu arutas 19. aprillil Reformierakonna ettepanekut langetada lahja alkoholi aktsiisimäärasid, kuid Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liidu hinnangul käivitas piirikaubanduse just Reformierakonna juhitud valitsus.

"Soovin Reformierakonnale meelde tuletada, et piirikaubanduse käivitas nende juhitud valitsuse järsk kangele alkoholile kehtestatud aktsiisitõus ning praeguse valitsuse sammud on seda veelgi võimendanud," teatas Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liidu tegevjuht Triin Kutberg.

Eesti kange alkoholi ja veini sektorit esindava Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liidu tegevjuhi Triin Kutbergi sõnul ei omaks Reformierakonna plaan lahja õlle aktsiisi jõuliselt tagasi pöörata piirikaubandusele erilist mõju, sest tegemist on pooliku ja üht huvigruppi soosiva lahendusega.

"Kui riigi eesmärk on maksutulu Eestisse tagasi tuua, eeldab see ka valitsuse aktiivset sellesuunalist tegutsemist. Kui valitsused olid julged aktsiisi ennaktempos tõstma, siis tuleb praeguses olukorras leida julgust vea tunnistamiseks ja selle ühiseks parandamiseks. Kuid kestev sisutu poriloopimine ja vastastikune süüdistamine ei aita parandada rahvatervist ega tuua tagasi maksukahju," lisas Kutberg.

Kange alkoholi ja veini sektor ootab tema sõnul riigilt kõikide alkohoolsete toodete aktsiisimäärade proportsionaalset tagasipööramist.

Riigikogu lükkas 19. aprillil esimesel lugemisel tagasi Reformierakonna algatatud eelnõu alandada lahja alkoholi aktsiisimäärad 2017. aasta veebruarikuu tasemele.

Eelnõu seletuskirjas märgiti, et 2016. aastal kehtestatud ning 2018. aastal veidi muudetud täiendavad lahja alkoholiaktsiisi tõusud on järsult suurendanud piirikaubandust ja asendustarbimist ning kahjustanud Eesti tootjaid, kaubandust ja maksulaekumist.

Eelnõu juhtivkomisjon rahanduskomisjon tegi ettepaneku eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata. Eelnõu tagasilükkamise poolt hääletas 42 ning vastu 27 saadikut.