Saata printerisse

Kas Eesti firma omaniku ettevõtlusega seotud sõidu- ja majutuskulusid tohib lugeda ettevõtlusega seotud kuludeks?

Kas Eesti firma omaniku ettevõtlusega seotud sõidu- ja majutuskulusid tohib lugeda ettevõtlusega seotud kuludeks juhul, kui firma omanik peab oma reisi üksnes firma huvides sooritatuks? Selliseid kulusid on tekkinud nii Eestis kui ka välismaal. Kas sellisel juhul omab tähtsust, mis riigi resident on firma omanik?

Vastab Epp Lumiste, Advokaadibüroo ALTERNA: Teie küsimus puudutab äriühingu kohustuste täitmist juriidilise isiku omaniku kulude osas.

Juhul kui äriühingu osanik on ühtlasi ka juhtimis- või kontrollorgani liige (nt juhatuse liige), võib tulumaksuseaduse § 13 alusel talle välja maksta päevaraha, samuti komandeeringuga seotud kulud (eluaseme- ja transpordikulud).

Tulumaksuseaduse § 13 lõikes 3 kehtestatakse päevaraha tulumaksuvabad piirmäärad vaid välislähetustele. Juhtimis- või kontrollorgani  liikme ametilähetusega seotud korraldused, otsused ja/või aruanded tuleb koostada, arvestades erinevaid nõudeid.

Vaidluse korral peab äriühingu omanik ja/või juhatuse liige olema suuteline tõestama reisi eesmärke ja ärihuvisid. Juhul kui ta ei suuda neid tõestada, on maksuhalduril õigus rakendada tulumaksuseaduse § 51 lg 2 punkti 4 ning käsitleda selliseid kulusid kui ettevõtlusega mitteseotud kulusid, millelt tuleb tulumaksu maksta.

Omaniku  elukoht ei ole määrav, kui maksuhaldur hindab kulude seotust äriühingu ettevõtlusega.