Saata printerisse

Euroopa Keskpank lõpetab varaostuprogrammi aasta lõpus

Euroopa Keskpank (ECB) otsustas 14. juunil Riias toimunud istungil jätta muutmata intressimäärad, kuid teatas, et alates septembrist vähendatakse varaostuprogrammi 30 miljardilt eurolt kuus 15 miljardile ning 2019. aastast programm lõppeb.

Oktoobris otsustas ECB vähendada 2018. aastast varaostuprogrammi mahtu poole võrra 30 miljardile eurole kuus. ECB märkis, et varaostuprogramm kestab selles mahus septembrini ning siis langetatakse seda eeldatavasti 15 miljardile eurole ning 2019. aastast programm lõpetatakse.

ECB nõukogu otsustas säilitada põhiliste refinantseerimisoperatsioonide intressimäärana 0,00 protsenti, laenamise püsivõimaluse intressimäärana 0,25 protsenti ning hoiustamise püsivõimaluse intressimäärana -0,40 protsenti. Nõukogu teatel eeldatakse, et baasintressimäärad püsivad praegusel tasemel vähemalt 2019. aasta suveni ja igal juhul piisavalt kaua, et tagada inflatsiooni areng, mis vastab praegustele ootustele.

Eurosüsteem reinvesteerib varaostukava raames ostetud aegumistähtajani jõudnud väärtpaberitelt laekuvaid põhiosa tagasimakseid pikema aja jooksul pärast netovaraostude lõppemist ning igal juhul seni, kuni see on vajalik. See aitab toetada nii soodsaid likviidsustingimusi kui ka asjakohase rahapoliitilise kursi rakendamist.

ECB rahapoliitika üks eesmärk on hoida inflatsioon tasemel, mis on 2 protsendi lähedal, ent jääb sellest piirist allapoole. Mais kiirenes euroala aastane inflatsioon 1,9 protsendini eelneva kuu 1,2 protsendilt. Samas oli baasinflatsioon endiselt 1,3 protsenti.