Saata printerisse

Analüütikud: Dansket võib oodata ligi 600 miljoni eurone trahv

Danske Banki võidakse analüütikute hinnangul trahvida Eesti filiaali kaudu võimaldatud rahapesu tõttu enam kui 600 miljoni euroga, kirjutab Bloomberg.

Kuigi hetkel ei ole Danske vastu esitatud ametlikke süüdistusi, on analüütikute hinnangul tõenäoline, et Danske peab rahapesu võimaldamise tõttu maksma märkimisväärseid trahve.

Erinevate analüütikute hinnangul võib trahvisumma jääda 300 miljoni euro ja 4 miljardi euro vahele, analüütikute keskmine hinnang on ligi 600 miljonit eurot.

Samas on Danske Banki aktsia kaotanud aasta algusega võrreldes hinnast ligi veerandi ning investorid on seega arvestanud rahapesu negatiivseks mõjuks Danske turuväärtusele üle 5 miljardi euro.

Danske Eesti filiaali kaudu võidi pesta 7 miljardit eurot, ehk kaks korda enam kui esialgu kahtlustati.

Möödunud aasta septembris teatas Danske Bank, et on laiendanud oma Eesti filiaali klientide ja ülekannete uurimist aastatele 2007 kuni 2015. Uurimist määrati juhtima Taani luureagentuuri endine juht Jens Madsen.

Oktoobris võttis Pariisi esimese astme kohus uurimise alla võimaliku rahapesu juhtumi Danske Banki Eesti filiaalis vahemikus 2008 kuni 2011. Taani ärilehe Berlingske andmeil on Prantsuse uurimine seotud Vene advokaadi Sergei Magnitski juhtumiga.

Danske Bank teatas aprilli lõpus, et lõpetab lähitulevikus Balti riikides era- ja äriklientide teenindamisest, edaspidi keskendub Baltikumis vaid Põhjamaade klientide tütarettevõtete ja rahvusvaheliste korporatsioonide teenindamisele.