Saata printerisse

EVAL-i kõneisik hakkas varem öeldut eitama

Eesti Väikeaktsionäride Liidu (EVAL) kõneisik Margus Moor, kes veel 18. juulil rääkis BNS-ile, et Liisa Oviiri sunddividendide eelnõu on nende koostatud, hakkas 19. juulil seda eitama, saates muu hulgas laiali pressiteate, milles süüdistab BNS-i "teadlikult lugeja eksitamises".

Eesti Väikeaktsionäride Liidu (EVAL) kinnitusel sisaldab BNS-i vahendusel ilmunud artikkel „Oviiri sunddividendide eelnõu tuli hämara rahastusega MTÜ-st“ moonutatud informatsiooni ja valeväiteid ning kaalub Pressinõukogusse pöördumist. "Antud artiklis on eelnõu autori kirjeldamise osas ajakirjanik tahtlikult või tahtmatult lugejaid eksitanud, mille tõttu kaalub EVAL pressinõukogusse pöördumist,“ märkis Moor neljapäeval avaldatud pressiteates.

BNS-i peatoimetaja Kalev Korvi sõnul selgub aga BNS-i ajakirjaniku ja Margus Moori telefonivestluste salvestustelt, et Moor ise on asunud vassima. "Ajakirjanik küsis Moorilt üheselt Liisa Oviiri poolt riigikogu menetlusse antud eelnõu kohta, mille osas kinnitas Moor sõnaselgelt, et see on EVAL-i kaasabil koostatud. Täpselt nii kajastas BNS seda teemat ka oma kolmapäevaõhtuses uudises. Pärast uudise avaldamist aktiviseerus Oviir,  kes polnud teema sellise kajastusega rahul, kuid BNS-i pakutud võimalust vastulauseks siiski ei kasutanud. Neljapäeva hommikul asus aga Moor BNS-i ajakirjanikku ründama, üritades väita, et kolmapäevastel telefonivestlustel rääkis ta hoopis ühe teise eelnõu kavandist. Ometi seda telefonivestluste salvestistelt kuulda pole, vastupidi, Moorilt küsiti Oviiri esitatud eelnõu kohta ja selle osas jagas Moor ka selgitusi, mainides ka ise nii Oviiri kui ka eelnõu riigikogu menetlusse andmist," rääkis Korv.

Ta lisas, et BNS  kaitseb hea meelega oma õigusi Pressinõukogus, seda enam, et telefonivestluse salvestistelt on üheselt mõistetavalt aru saada, et Moori neljapäevast reageeringut saab pidada vassimiseks. Ühtlasi on Moor oma neljapäevases pressiteates omistanud BNS-i ajakirjanikule Huko Aaspõllule väiteid, mis ei vasta tõele. Nii väidab Moor, et selgitas BNS-i ajakirjanikule, et see eelnõu, mille EVAL esitas õiguskomisjoni, ja see eelnõu, mille Liisa Oviir algatas, on kaks erinevat eelnõu ning nende autorid on ka erinevad. "Tegelikult ei puudutanud ajakirjanik vestluses Mooriga kordagi mõne teise eelnõu teemat, mistõttu ei tõstatunud kordagi ka võimalus erinevaid eelnõusid võrrelda või selle kohta selgitusi jagada," märkis Korv.

OSALINE ÄRAKIRI AJAKIRJANIKU JA EVAL-i KÕNEISIKU MARGUS MOORI VESTLUSEST:

Aaspõllu: Ma saan aru, et see eelnõu, mis Oviir nüüd on parlamendile esitanud, on suures osas teie büroost pärit, et see sisend tuli teie büroost, ma ei tea, kui palju Oviir seda nüüd kõpitses, aga küsimus on selles, et kes selle eelnõu ikkagi lõpuks kokku kirjutas?

Moor:  Tõepoolest, see tuli meilt, see tuli Eesti Väikeaktsionäride Liidult, mitte küll päris sellisel kujul, nagu ta sinna on esitatud, seda on seal modifitseeritud. Ehk ilmselt Liisa Oviir oskab ise paremini selgitada, millist sisendit ta veel kasutas, ilmselt tal oli midagi veel, sest täpselt samasugusena ta pole jõudnud sinna riigikogu menetlusse. Aga tõepoolest, see tuli meie büroo kaudu.

Aaspõllu: Kas te kirjutasite selle eelnõu ise või tuli see veel omakorda mõnest advokaadibüroost?

Moor: Kas te küsite, kas mina konkreetselt isiklikult kirjutasin seda?

Aaspõllu: No ma ei tea, kes selle kirjutas, keegi pidi ju selle taga olema?

Moor: No mina aitasin sinna kaasa ja seal oli veel inimesi, kes oma õla alla panid. Täpselt, liidu liikmed panid õla alla.

Aaspõllu: Kui me viimati meenutame mõnda seadust, mida sai nii pushitud, näiteks sõidujagamise platvormi asi, siis see väidetavalt kirjutati Soraineni büroos suuresti valmis. Kas ka antud juhul võis ka olle tegemist Soraineniga.

Moor: Ei, antud juhul ei olnud tegemist Soraineniga.

Edasi selgitas Moor Oviiri esitatud eelnõu sisu, rõhutades, et seda pole mõtet seostada pelgalt BLRT väikeaktsionäridega.