Saata printerisse

Sõidujagamisplatvormi kaudu sõitjateveoteenust osutavate autojuhtide tulu maksustamine

Autojuhi tulu maksustamine sõltub sellest, kas see tegevus on juhuslik või tegeldakse sellega püsivalt tulu saamise eesmärgil, teatab maksu- ja tolliamet, andes alljärgnevalt ülevaate autojuhi tulu maksustamise põhimõtetest.

Eraisikust autojuhid, kes teevad üksikuid juhuslikke sõite, peavad teenitud tulu deklareerima tuludeklaratsiooni alajaotuses „Muu tulu, millelt ei ole tulumaksu kinni peetud“ ning maksma tulumaksu. Eraisikust autojuhtidel, kellele on see juhuslik tulu, muid makse sellega ei kaasne. Deklareerida tuleb sõitude või autojuhiteenuse eest saadud summa, millest kulusid (nt Uberi, Taxify või mõne muu sõidujagamisteenuse platvormi teenustasu, kütus, autoremont, rehvid jne) maha arvata ei saa.

Kui eraisikust autojuhi pakutav teenus oli seotud sõitja tööülesannete täitmisega, saab tööandja selle kulu oma töötajale hüvitada sõidujagamisteenuse platvormi väljastatud sõidukokkuvõtte alusel kui teise isiku kasuks tehtud dokumentaalselt tõendatud kulu tulumaksuseaduse § 12 lg 3 kohaselt.

Eraisikult eraisikule pakutavate teenuste (sh autojuhtide sõidujagamisteenuse platvormi kaudu teenitud tulu) maksustamise lihtsustamiseks on 2018. aastal võimalik kasutada ettevõtluskontot, sest jõustub ettevõtlustulu lihtsustatud maksustamise seadus. Selleks tuleb ettevõtluskontot pakkuvas pangas avada spetsiaalne konto ning teenitud tulu lasta sinna kanda. Pank broneerib laekunud summadest automaatselt ettenähtud protsendi (kui aastane laekumine on kuni 25 000 eurot – on maksumäär 20%, seda ületavalt summalt 40%) maksude katteks ning kannab maksu- ja tolliametile. Ettevõtlustulu maksust saab tasutud nii tulumaks, sotsiaalmaks kui ka kohustuslik kogumispensioni makse ning kehtestatud maksumäär võtab arvesse arvestuslikud kulutused, mis teenuse osutamisega tekkida võivad. Maksudeklaratsioonide, ettevõtjaks registreerimise ja kulude üle arvestuse pidamise kohustust eraisikul sellega ei kaasne.

Eraisikul on ettevõtluskonto kasutamine juhusliku (ettevõtlus)tulu teenimisel kindlasti mõistlik, sest ettevõtluskonto kasutamine toob kaasa ka sotsiaalmaksu ja kohustuslikku kogumispensioni makse tasumise ehk see suurendab II samba pensionifondi sissemakseid ja sealtkaudu teenitud tulu võetakse arvesse ka sotsiaalmaksust sõltuvate hüvitiste maksmisel.

Sinnamaani, kui pankades on ettevõtluskonto avamine võimalik, toimub eraisikust autojuhtide sõidujagamisteenuse platvormi kasutamise kaudu teenitud juhuslikku laadi tulu maksustamine nende tuludeklaratsioonil.

Autojuhtidele, kes tegelevad teenuse osutamisega püsivalt tulu saamiseks, on see ettevõtlustulu ning nad peavad end registreerima äriregistris füüsilisest isikust ettevõtjaks või asutama osaühingu.

Füüsilisest isikust ettevõtjad (FIE) võivad ettevõtlustulust maha arvata ettevõtlusega seotud kulud ning kasumilt peavad nad maksma tulu- ja sotsiaalmaksu ning kohustusliku kogumispensioni süsteemiga liitunud FIE ka kohustusliku kogumispensioni makset.

Käibemaksukohustuslasest FIE peab maksma käibemaksu. Käibedeklaratsioon (vorm KMD) tuleb maksu- ja tolliametile esitada igakuiselt.

FIE ei saa endale dividende maksta ning ta ei pea esitama majandusaasta aruannet äriregistrile.

Ettevõtlustulu tuleb deklareerida tuludeklaratsiooni vormil E. Tuludeklaratsioon, sealhulgas vorm E, tuleb esitada kord aastas koos isiku muude tulude ja mahaarvamistega järgneva aasta 31. märtsiks. FIE maksuarvestus on kassapõhine, mis tähendab, et tulud ja kulud tuleb näidata selle aasta maksuarvestuses, millal raha liigub.

Kui FIE soovib näiteks suurema investeeringu tegemiseks raha koguda, võib ta kasutada maksukohustuse edasilükkamiseks erikontot.

FIE-d peavad arvestama ka võimalike avansiliste maksete tasumise kohustusega.

FIE maksukohustuste kohta leiate üksikasjalikumat infot juhendist „FIE ABC“.

Osaühingu (OÜ) vormis ettevõtlusega tegelemisel peab arvesse võtma, et autojuhiteenuse osutamine on isiku aktiivne tegevus ning palgatulult tuleb maksta tööjõumaksud (tulumaks, sotsiaalmaks, töötuskindlustusmakse ning kohustusliku kogumispensioni makse, kui isik on liitunud kohustusliku kogumispensioni süsteemiga).

OÜ omanik võib lisaks palgale saada omanikutuluna dividende. Dividendilt tuleb maksta ainult tulumaksu.

OÜ esindaja peab maksustatavate väljamaksete tegemisel esitama igakuiselt maksu- ja tolliametile maksudeklaratsiooni TSD (tulu- ja sotsiaalmaksu, kohustusliku kogumispensioni makse ja töötuskindlustusmakse deklaratsioon) ning kord aastas äriregistrile majandusaasta aruande.

Käibemaksukohustus tekib, kui OÜ maksustatav käive ületab kalendriaasta algusest arvates 40 000 eurot ning selle määra täitumisel peab OÜ esindaja esitama maksu- ja tolliametile avalduse käibemaksuregistrisse kandmiseks. Käibedeklaratsioon (vorm KMD) tuleb maksu- ja tolliametile esitada igal kuul.

Autojuhiteenust osutaval isikul tuleb endal otsustada, millist ettevõtluse vormi – FIE või OÜ – ta hakkab kasutama.

Sõltumata valitud ettevõtlusvormist, tuleb arvestada, et Hollandis käibemaksukohustuslasena registreeritud Uberi osutatav rakenduse kasutada andmise teenus kuulub käibemaksuseaduse § 10 lõikes 5 nimetatud teenuste hulka – see tähendab, et Uberi rakenduse kasutamine tekitab sõidujagamisteenust pakkuvale Eesti ettevõtjale (FIE-le või OÜ-le) piiratud maksukohustuslasena registreerimise kohustuse ning sellelt teenuselt tuleb deklareerida ja maksta Eesti maksumääraga 20% käibemaksu (niinimetatud pöördmaksustamine).

Kuna piiratud maksukohustuslasel puudub oma ettevõtluseks ostetud kaupade ja teenuste sisendkäibemaksu (sealhulgas pöördmaksustatud teenuse ostuhinnalt endalt välja arvutatud käibemaksu) mahaarvamise õigus, tasub ettevõtluse käigus autojuhiteenust osutavatel isikutel kaaluda enda registreerimist käibemaksukohustuslaseks tavakorras vabatahtlikult enne registreerimiskohustuse piirmäära täitumist.