Saata printerisse

Palm: eksport kasvab lähitulevikus mõõdukamalt

Luminor Eesti peaökonomisti Tõnu Palmi hinnangul on erinevalt juunikuu 17-protsendilisest ekspordi aastakasvust lähitulevikus oodata veidi mõõdukamat kasvutempot.

Palm ütles BNS-ile, et ekspordi mõõdukamat kasvutempot on oodata seoses euroala kiire majanduskasvu järkjärgulise aeglustumisega ning ka kasvanud riskidega väliskaubanduse valdkonnas.

Seejuures püsib Palmi hinnangul lähitulevikus Eesti väliskaubanduspartnerite eksport jätkuvalt hea, toetades seeläbi ka edaspidi stabiilset ekspordikasvu.

Ökonomist märkis, et Euroopa Liidu (EL) riikide eksport kasvab ühendusesiseselt küll kiiresti, kuid viimastel kuudel on näha märke suurriikide aeglasemast ekspordikasvust väljapoole EL-i. "Globaalne majandusaktiivsus ja tööstuse kindlustunne soosib jätkuvalt Eesti ekspordi kasvuvõimalusi. EL riikide ekspordi osas on näidanud tänavu head kasvu eksport Türki, Jaapanisse ja Indiasse, kuhu Eestil napib täna ekspordivõimalusi," lisas Palm.

Kaupade eksport suurenes juunis aastaga 17 protsenti ja import 18 protsenti. Juunis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,3 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,4 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 153 miljonit eurot, 2017. aasta juunis oli see 114 miljonit eurot, teatas statistikaamet 9. augustil.

"Eestil on kaubaekspordi osas läinud euroala riikide võrdluses esimesel poolaastal suhteliselt hästi ning ka juuni oli Eesti jaoks tugev, koguni 17-protsendise ekspordikasvuga kuu. Kaubaeksport kokku on Eestis aasta esimesel kuuel kuul kosunud 10 protsenti aastatagusega võrreldes, mis on vähemalt kaks korda tempokam kui suuremates eksportivates riikides, sealhulgas Saksamaal," sõnas Palm.