Saata printerisse

Itaalia lubas hoolimata vastasseisust Brüsseliga euroalasse jääda

Itaalia ei loobu hoolimata eelarvetülist Brüsseliga eurost, ütles riigi asepeaminister Luigi Di Maio 9. novembril.

"Viie tähe liikumise juhi ja asepeaministrina võin ma seda lubada," ütles ta pressikonverentsil Roomas. "Praegu ei ole enam aeg eurost loobumiseks, ma olen seda juba öelnud."

"Ajad on muutunud, viimase aasta jooksul olen ma veendunud, et Itaalia peaks jääma euroala liikmeks," lisas Di Maio.

Itaalia parempopulistlik valitsus on Euroopa Komisjoni surve all, kuivõrd viimane lükkas oktoobris tagasi riigi valitsuse 2019. aasta riigieelarve kava, mis nägi ette kulude suurendamist.

Valitsusele anti aega kuni tuleva teisipäevani, et viia eelarvekava kooskõlla komisjoni nõuetega. Juhul kui Itaalia seda ei tee, võib Brüssel käivitada niinimetatud ülemäärase defitsiidi protseduuri, mida rakendatakse lubatud suuremast defitsiidiga riikide puhul ja võib kaasa tuua ka trahve.

Itaalia valitsuse tuleva aasta eelarvekava näeb ette 2,4 protsendini sisemajanduse kogutoodangust (SKT) küündivat puudujääki, mis on ligi kolm korda suurem kui eelneva valitsuse plaanitud defitsiit. Samas jääb see alla Euroopa Liidus lubatud 3-protsendile.

Neljapäeval avaldas Euroopa Komisjon ka oma sügisese majandusprognoosi, kus ennustati, et Itaalia eelarvepuudujääk võib tuleval aastal küündida 2,9 protsendini SKT-st, võrreldes varem prognoositud 1,7 protsendiga.

Di Maio ütles reedel aga, et defitsiit kindlasti ei ületa 2,4 protsendi piiri, peegeldades riigi rahandusministri Giovanni Tria 8. novembri sõnavõttu, kus ta nimetas Brüsseli prognoosi "tehniliseks eksimuseks".