Saata printerisse

Mis juhtudel peavad korteriühistud teavitama korteriühistute registrit varasematest laenudest?

2018. aastal jõustunud korteriomandi- ja korteriühistuseadusest lugesin välja, et ühistul tuleb teavitada korteriühistute registrit varasematest laenudest, mis ületavad majandusaasta majanduskulude summa. Kas see puudutab ainult uusi korteriühistuid, mis on äsja loodud, või ka juba pikemat aega eksisteerivaid korteriühistuid, kes esitavad nagunii majandusaasta aruandeid?

Vastab Tatjana Kalin, jurist, Emirlin Consult:

Korteriomandi- ja korteriühistuseaduse § 71 kohaselt peab korteriühistu juhatus juhul, kui seaduse jõustumisel vastavad korteriühistu rahalised kohustused seaduse § 36 lõikes 1 sätestatud tingimustele (kohustus kas iseseisvalt või koos olemasolevate kohustustega ületab korteriühistu eelmise majandusaasta majandamiskulude summa), esitama 2018. aasta 31. detsembriks avalduse sellekohase märkuse kandmiseks korteriühistute registrisse.

See tähendab, et kõik korteriühistud on kohustatud esitama rahaliste kohustuste andmed registrisse. Korteriühistu üldkoosolek kinnitab korteriühistu majandusaasta aruande ja korteriühistu juhatus esitab andmed registrisse.