Oja kirjutab, et 2019. aastal oli Eesti toiduainete hinnatase 95 protsenti Euroopa Liidu keskmisest, mullu oli see aga 106 protsenti euroliidu keskmisest, vahendab Postimees.
Oja märgib, et selle aasta oktoobris olid toidu tootjahinnad nii Eestis kui Euroopa Liidus keskmiselt umbes kolmandiku kõrgemad kui 2019. aastal ehk enne koroonat. «Euroopa Liidus keskmiselt tõusid poodides toidu hinnad samal perioodil enam-vähem sama palju kui tootjahinnad, meil aga ligi 10 protsendi võrra rohkem ehk 43 protsenti,» kirjutab Oja.
Ta lisab, et nendes kõrvutustest on jäetud välja maksumuudatuste mõjud, seega ei saa öelda, et teiste riikide madalama hinnatõusu taga oleksid soodsamad maksumäärad või muu selline.
Oja toob välja, et suurte toidupoodide müügikäibed olid tänavu kolmandas kvartalis 35 protsenti suuremad kui 2019. aastal samal ajal. Kasumite kasv samal perioodil oli aga 84 protsenti. «Kui vaadata selle aasta üheksat kuud ja kõrvutada seda koroonaeelse 2019. aastaga, siis on müügikäibed kasvanud 36 protsenti, kasumid aga lausa 166 protsenti,» märgib ta.