Kavandatava toitlustuse ökomärgi kaudu saab hakata andma tarbijatele teavet mahetoodete protsentuaalse osakaalu kohta kõigis ettevõttes toidu valmistamiseks kasutatud põllumajandustoodetes. Spetsiaalse ökomärgi loomise sätestab mahepõllumajanduse seaduse muutmise eelnõu, mille ministeerium nüüd kooskõlastusringile saatis.
„Praegu kehtiv seadus lubab toidu nimetada mahedaks, kui 95% selle koostisosadest on mahepõllumajandusest. Lisaks on võimalus viidata mahetoorainele toidu koostisosade loetelus või teha üldine viide mingi konkreetse mahesaaduse kasutamise kohta kõikides toitudes,“ ütles maaeluministeeriumi taimetervise osakonna juhataja Sigmar Suu. „Mahetooraine üle arvestuse pidamise keerukus on aga tinginud olukorra, kus mahetoodangut kasutatakse toitlustusasutustes sageli sellele viitamata.“
Kavandatav märk annab toitlustusettevõtetele lisavõimaluse mahetooraine kasutamisele viitamiseks ja lihtsustab tooraine kasutamise üle arvestuse pidamist, teatas ministeerium.
Mahetooraine kasutamise protsentuaalse vahemiku näitamiseks pakub eelnõu kolm varianti:
- 15–50% toorainest on mahe;
- 50–90% toorainest on mahe;
- 90–100% toorainest on mahe.
Kõigil mahetoitu pakkuvatel toitlustajatel on endiselt kohustus teavitada mahetoidu pakkumisest veterinaar- ja toiduametit, kes kontrollib mahetoitlustajaid regulaarse toidujärelevalve käigus riskipõhiselt.
2014. aasta lõpu seisuga oli veterinaar- ja toiduametit mahetoitlustamisest teavitanud kaheksa ettevõtjat, kes pakuvad mahetoitu 12 lasteasutuses ja 12 ettevõtjat, kes pakuvad mahetoitu 14 muus toitlustuskohas.