Näiteks ei sisaldu eelnõus enam loetelu kohustuslikust mööblist, muust sisustusest ega lisateenustest, samuti ei pane eelnõu paika sisustuselementide mõõte ega ruumide pindala. Kaubanduskoda toetab planeeritavaid muudatusi, sest need vähendavad bürokraatiat ning olemasolevad reeglid muutuvad paindlikumaks.
Muudatuste eesmärgiks on nüüdisajastada majutusteenuse osutamise nõuded, sh muuta reeglistik ettevõtja jaoks arusaadavamaks ja lihtsamaks ning vähendada nõudeid ja bürokraatiat. Muudatused on plaanitud jõustuma 1. mail, et viia majutusteenuse osutamise nõuded kooskõlla 1. mail jõustuvate turismiseaduse muudatustega.
Planeeritavad majutusteenuse osutamise nõuded
Majutusteenuse osutamise üldnõuded
- Majutusteenuse osutamise hooned, ruumid ja nende sisustus, samuti majutusettevõtte territoorium peavad olema puhtad, heas korras, seadmed töökorras ja tavapärasel kasutamisel ohutud.
- Majutusettevõtte igas majutusruumis peab nähtaval kohal olema tuleohutuse meelespea, mis sisaldab lühidalt juhiseid tulekahjust hoidumiseks ja tulekahju korral tegutsemiseks. Majutusettevõtte igas majutusruumis peab olema nähtaval kohal evakuatsiooni ja tulekahju korral tegutsemise skeem.
- Majutusettevõte peab olema varustatud joogiveega. Soojaveevarustusega majutusettevõttes peab olema võimalik soojendada vett kuni 65 ºC ning sooja vee temperatuuri tuleb hoida vahemikus 50–55 ºC.
- Majutusettevõtte valgustus peab tagama üldkasutatavates-, majutus- ja hügieeniruumides ühtlase hajutatud valguse.
- Majutusettevõtte majutusruumide või asjakohasel juhul majutushoone uksed peavad olema lukustatavad ja võtmed majutusteenuse kasutaja kasutuses. Majutusruumi uksed peavad olema seestpoolt võtmeta avatavad ja evakuatsiooniteel olevad uksed peavad olema evakuatsiooni suunas võtmeta avatavad. Majutusruum peab olema otstarbekohaselt sisustatud, tagatud peab olema riiete ja tarbeesemete paigutamise võimalus.
- Majutusettevõttes peab olema hügieeniline käte pesemise ja kuivatamise võimalus, ööpäevaringne sooja veega üldpesemise võimalus ning tagatud tualeti kasutamise võimalus ja tualettpaberi olemasolu.
- Toidu käitlemisel peab majutusteenuse osutaja tagama toidu käitlemise vastavalt toiduseaduse nõuetele. Toidu valmistamise võimaluse pakkumisel peab majutusettevõttes olema vastavalt sisustatud köök, kööginurk või muud majutusettevõtte liigi eripära arvestavad toidu valmistamise ja toidu serveerimise võimalused.
- Majutusettevõtte ruume tuleb puhastada, õhutada ja vajadusel desinfitseerida regulaarselt, vältimaks nakkuste levikut ja ohtu tervisele.
- Rätikute ja voodipesu olemasolul või laenutamise võimaluse korral tuleb tagada nende vahetus vastavalt vajadusele, kuid vähemalt iga uue majutusteenuse kasutaja saabudes. Puhtad ja mustad tekstiilid tuleb hoida eraldi.
- Pesemis- ja tualettruumi puhastusvahendeid tuleb kasutada ja hoida eraldi muudest puhastusvahenditest.
- Majutusettevõttes peab olema tagatud:
1) majutusruumi või majutushoone võtme identifitseeritult väljastamine;
2) majutusteenuse kasutajate ööpäevaringne sisse- ja väljapääs;
3) selgelt nähtav ja eristatav sissepääs majutusettevõttesse või majutusettevõtte territooriumile;
4) majutusteenuse kasutajate teavitamine majutusettevõttes pakutavatest teenustest, hinnakirjast ja majutusettevõtte vastuvõtuaegadest, kui vastuvõtt ei toimu ööpäevaringselt ning info selle kohta, kas teenus on ligipääsetav erivajadusega isikutele;
5) kohad prügi kogumiseks majutusettevõtte ruumides või territooriumil.