Euroopa riikide toidutarbimist kajastava andmebaasi DAFNE (Data Food Networking) põhjal tarbib Eesti elanik päevas 188 grammi kartulit, Läti ja Leedu elanikud aga vastavalt 274 ja 234 grammi.
Kui Baltimaad paistavad silma eelkõige kartuliarmastuse poolest, siis näiteks Lõuna-Euroopa riigid on väga suured toidurasvade tarbijad. Rasvainete hulgas on Lõuna-Euroopa maades ülekaalus oliiviõli, mida nendes riikides tihti ka toodetakse. Heaks näiteks on Kreeka, kes on rasvainete tarbimise poolest esirinnas. Kui Kreekas ulatub päevane toidurasvade tarbimine 77 grammile inimese kohta, siis Eestis on see kogus ainult 31 grammi. Tänu oliiviõlile on suureks rasvainete tarbijaks ka Itaalia. Baltimaades tarbitakse toidurasvu enam Lätis (43g päevas inimese kohta).
Üks toiduaine, mille tarbimine riigiti väga palju erineb on puuvili.
Eestis on puuviljade tarbimine viimaste aastatega kasvanud, mis on väga
positiivne. Kuid kindlasti ei jõua me niipea järgi Lõuna-Euroopa
elanikele, kes söövad päevas meist üle 100 grammi rohkem puuvilju. Rohke
puuviljade söömine on eriti iseloomulik sellistele riikidele nagu
Kreeka, Portugal, Itaalia, Albaania, Küpros, kes ise puuvilju
kasvatavad. Meile lähematest riikidest süüakse puuvilju kõige rohkem
Leedus, meist veel vähem tarbitakse puuvilju aga Lätis ja Põhjamaades —
Norras ja Rootsis.
Võrreldes teiste riikidega tarbivad Eesti elanikud aasta-aastalt üha
enam piimatooteid (122g päevas inimese kohta), selle põhjuseks võib olla
piimatoodete üha laienev kaubavalik Eestis. Kui Eesti on piimatoodete
tarbimises esirinnas, siis meie naaberriikides Lätis ja Leedus
tarbitakse piimatooteid ainult vastavalt 86g ja 89g päevas inimese
kohta.
Endiselt tagasihoidlik on Eestis kala tarbimine (37g päevas inimese
kohta). See on väiksem kui Lätis ja Leedus ning jätkuvalt väiksem kui
see tervise seisukohalt soovituslik oleks. Kala süüakse teistest
riikidest tunduvalt rohkem Portugalis (75g päevas inimese kohta).
Suhkru tarbimine oli 2003. aastal Eestis suurim nii riigisisest trendi
jälgides kui võrreldes tarbimist teiste riikidega (76g päevas inimese
kohta). Siin võis olla põhjuseks asjaolu, et peljates hinnatõusu varusti
Eestis enne Euroopa Liitu astumist suhkrut suurtes kogustes. Suhkru
tarbimine on peale 2003. aasta buumi stabiliseerunud. Tunduvalt rohkem
tarbivad viimastel andmetel suhkrut Läti (48g) ja Leedu (38g). Eesti on
praegu jäänud keskmisele tasemel (31g päevas inimese kohta).
Magusaarmastuse poolest on Baltimaadest esikohal leedukad, kes tarbivad maiustusi 44 grammi päevas. Eestis süüakse maiustusi 29 grammi päevas inimese kohta. Magusasöömisega paistavad lisaks Leedule silma Küpros, kuid ka Norra ja Kesk-Euroopa riigid (Belgia, Austria, Saksamaa). Kõige vähem süüakse magusat Lõuna-Euroopas — Hispaanias, Itaalias, Portugalis ja Kreekas (vähem kui 10 g päevas inimese kohta).
Toidutarbimine riigiti
Rahvatervise vaatevinklist on Eesti toitumises viimaste aastate jooksul toimunud nii positiivset kui ka negatiivset. Üks positiivsemaid muutusi on puuviljade tarbimise kasv, kuigi samamoodi nagu köögiviljade puhul on tarbimise tase võrreldes teiste Euroopa maadega veel madal ning ei vasta soovitatavale viiele puu- ja köögiviljaportsjonile päevas.
Kala söömine on jätkuvalt väiksem, kui seda soovitatakse, lisatavate toidurasvade tarbimine on aastate jooksul veidi vähenenud.
Euroopa riikide toidutarbimist kajastav andmebaas DAFNE sisaldab tänavu
sügisest alates ka Eesti andmeid. Andmebaas annab võimaluse võrrelda
erinevate Euroopa maade toidutarbimist nii omavahel kui jälgida trende
riigisiseselt. Samuti võimaldab andmebaas analüüsida toidutarbimist
ameti, elukoha paiknemise, hariduse ja leibkonna koosseisu järgi. Andmed
on avaldatud 27 Euroopa riigi kohta, kellest 22 on Euroopa Liidu
liikmesmaad.
Vt ka 06.09.2010 avaldatud raportit “Toidu tarbimise trendid Eestis“