Samas märkis konjunktuuriinstituut, et aasta viimase kuu ostukorv oli kõige kallim detsembri ostukorv alates 1992. aastast.
Instituut märkis oma hinnavaatluste põhjal, et trendid toidukaupade jaehindades olid detsembris vägagi erinevad. Osa toidukaupu, näiteks piim, juust, sealiha, broiler, forell, kartul, odavnes novembriga võrreldes. Enim odavnes seejuures kartul – 19,4%.
Novembriga võrreldes kallinesid oluliselt Eesti tomat ja salatikurk, vastavalt 95% ja 41%. Peakapsas kallines kuuga 5,6%, porgand 2,7%, hakkliha 2,9% ja viinerid 2,5%, sai 2,5% ja leib 1,8%. Alla ühe protsendi tõusis viimase kuuga suhkru, munade, hapukoore ja või hind.
Võrreldes 2010. aasta detsembriga on tarbijale enim kallinenud suhkur – 40%. Leib kallines aastaga 7,8%, või 7,5%, sai 6,6% ja juust 5,2%.
Piimatoodete kiire hinnatõus jäi 2010. aastasse ja 2011. aastaga mitmed piimatooted odavnesid, märkis instituut. Liha ja lihatooted aasta võrdluses aga kallinesid. Nii kallines sealiha 9,6%, viinerid 8,9%, importbroiler 7,1% ja kohalik broiler seitse ning hakkliha 4,5%.
Aastavõrdluses oli detsembris odavam pea kogu köögivili, sealhulgas peakapsas 61%, lahtiselt müüdav kartul 29% ja porgand 24%. Aastaga kallines kohalik salatikurk 5,7% ja tomat 3,9%. Turgudel on köögivili oluliselt kallim kui kauplustes. Näiteks on kapsa, peedi ja porgandi hind turul kaks korda kõrgem kui poes.